Paul Sibinga Mulder (links) met president-commissaris C.J. de Lugt.
Paul Sibinga Mulder (links) met president-commissaris C.J. de Lugt. Foto: Archief Texelse Courant

Op verjaardagen werd bewust even niet gesproken over TESO

Oud TESO-directeur Paul Sibinga Mulder is op 22 februari op 92-jarige leeftijd overleden in Burgh-Haamstede.

Sibinga Mulder kwam in 1961 op 36-jarige leeftijd bij TESO en vertrok in 1963. Hij was de meest besproken directeur van de veerdienst. Sibinga Mulder stond destijds derde op de voordrachtslijst, maar werd gekozen door de aandeelhouders omdat het vermoeden van vriendjespolitiek rond de nummer één op de lijst was gerezen.

Sibinga Mulder, afkomstig uit de luchtmacht, kwam al vrij snel in botsing met de Raad van Commissarissen en zijn medewerkers. Hij wilde de veerdienst strakker, beleidsmatiger en professioneler leiden, maar ondervond daarin veel weerstand. In het boek 'Een Eeuw Eigen' van Willem Boot wordt bijvoorbeeld beschreven dat Sibinga Mulder het meeste personeel ongeschikt vindt omdat zij geen diploma's hebben, maar in de praktijk zijn opgeleid. Dat viel niet in goede aarde.

De nieuwe directeur verschilde ook dag en nacht met de Raad van Commissarissen die destijds uit Texelaars bestond die niet zaten te wachten op de ambitieuze directeur die veel zelf wilde regelen. Volgens 'Een Eeuw Eigen' is het achteraf bekeken een botsing geweest van het 'moderne management' met de 'typische TESO-eilandcultuur' in die tijd. De verhoudingen worden er niet beter op, de onderlinge communicatie is slecht en op 4 februari 1963 komt het tot een schorsing van de TESO-directeur. De kwestie hield het eiland destijds behoorlijk in zijn greep. Volgens overlevering werd binnen families en organisaties soms afgesproken het maar niet over TESO te hebben om ruzies te voorkomen. Echte Texelaars moesten over het algemeen weinig van Sibinga Mulder hebben, import stond wel achter hem. In augustus 1963 hield Sibinga Mulder de eer aan zichzelf en stapte op.

Een commissie onder leiding van hoogleraar Nederlands strafrecht J. van der Hoeven deed onderzoek naar de gang van zaken. Veel openheid is daarover nooit gegeven. Na het vertrek van de directeur gaf een meerderheid van de aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering aan daar geen behoefte meer aan te hebben. De kwestie had geen nadelige invloed voor Sibinga Mulder, hij werd later directielid bij de Slavenburg Bank en Crédit Lyonnais. In 1999 blikte hij in een interview met de Texelse Courant zonder verbittering terug op de moeizame Texelse periode. Op 14 augustus 2007 was Sibinga Mulder ook nog aanwezig op Texel bij de viering van het 100-jarig bestaan van de veerdienst.