The Event oefent voor Overstag.
The Event oefent voor Overstag. Foto: Jeroen van Hattum

Opeens zonder gitarist

Het zat ze aanvankelijk niet mee bij The Event. In aanloop naar popfestival Overstag in Oudeschild (17 en 18 maart) zag de band tijdens de repetities een zangeres en twee gitaristen afvallen.

Allemaal met een reden, maar de band zat daardoor op een gegeven moment wel zonder gitaristen. De overgebleven leden gooiden links en rechts wat lijnen uit en met succes: niet één, maar twee nieuwe gitaristen voegden zich bij de band: Orph Oostveen en Hugo van Noorden.

Het kwam The Event niet verkeerd uit. Het is de enige band van Overstag met een DJ in de gelederen (Joram van der Spek) en hij had in een vroeg stadium al de arrangementen gemaakt voor de vijf nummers die de band gaat uitvoeren in de CIV-loods op de haven. "Dat betekent dat we alles strak in de maat moeten spelen", vertelt zanger Martijn Dros tijdens één van de oefenavonden. De band bestaat verder uit Eline Jongejan (zang), Jeroen Dros (basgitaar) en Marco Helbers (drums). De nummers die ze spelen: Heart Shaped Box van Nirvana, Hold The Line van Toto, Trouble van Coldplay, Can't stop loving you van Phil Collins en Street Spirit van Radiohead.

Hoewel gearrangeerd, is er ook voldoende vrije ruimte voor de muziek. Bij één van de nummers is een stuk ingebouwd waar de gitaristen en de drummer los mogen gaan en dat gebeurt tijdens de repetitie met verve. De band zou aanvankelijk drie dames kennen, maar uiteindelijke bleef Eline als enige vrouw in de band over. Op de vraag of dat een beetje te doen is, verschijnt meteen een brede glimlach. Dat is geen enkel punt.