Lindeboom geschorst als voorzitter NP

Uiteenlopende reacties op de schorsing van Han Lindeboom als voorzitter van het bestuur van Nationaal Park Duinen van Texel. Niet in de laatste plaats van Lindeboom zelf, die het een "wraakactie van een wethouder en een ondernemer" noemt.

Het bestuur maakte de schorsing, waartoe op 10 februari al was besloten, vrijdag bekend, Lindeboom verbleef op dat moment in het Caribisch gebied, voor een Deltaplan voor het redden van koraalriffen. Over de timing: "We hebben contact gehad en moesten dit nu naar buiten toe communiceren", vertelt Michel Gregoire, die namens TOP in het bestuur zit. "We hebben geprobeerd om op een goede manier een eind aan deze periode te breien, dingen die zijn gezegd maken een soepel vertrek niet mogelijk." Over de reden van de schorsing, die zal worden omgezet in ontslag, werden aanvankelijk geen mededelingen gedaan. Dat veranderde nadat Lindeboom (die zich in een brief in deze krant over de oude vuilstort onlangs kritisch uitliet over de gemeente) meldde dat het een wraakactie is van wethouder Eric Hercules (tevens bestuurslid van het NP), "omdat die het niet kan hebben dat ik een boer wil helpen die al dertig jaar door de gemeente getreiterd en belogen is. De gemeente heeft al die tijd willens en wetens haar vergunningvoorschriften met voeten getreden en die boer heeft er nog steeds last van, zonder enige compensatie."

Rookgordijn

De ondernemer over wie Lindeboom beweert dat die boos is, omdat hij als voorzitter Natuurmonumenten ook een plaats in het NP gunt, is Michel Gregoire. Gregoire: "Het is wat mij betreft allemaal een rookgordijn. Deze hele bestuurskwestie draait om de vraag: hoe solistisch treed je op als voorzitter? Dit is iets wat al veel langer speelt. Het is enorm jammer dat iemand die op zijn vakgebied zo zó gelauwerd is, veel voor het NP kan doen en ook veel heeft bereikt, dat die op deze manier te werk gaat en zich weinig gelegen laat liggen aan de mening van andere bestuursleden."

Lindeboom trekt in zijn reactie vanuit het Caribisch gebied fel van leer. "Van alle eilanden die ik de afgelopen 17 dagen heb bezocht is Texel bij verre de grootste bananenrepubliek van allemaal, met wethouder Hercules als opperbanaan." Hij legt zich niet bij zijn schorsing neer: "Ze hebben mij niet reglementair geschorst, dus daarover is het laatste woord nog niet gezegd." Lindeboom trad in 2014 aan als voorzitter van het NP. Hij maakte zich onder meer sterk voor het opdelen van het park in natuur-, rust- en gebruiksgebieden. Spraakmakend was zijn suggestie om er elanden en wisenten te laten grazen. Met de opmerking dat hij liever geen mountainbikers en 'hijgende en zwetende' hardlopers tegenkomt maakte hij zich niet populair bij deze sporters.