Werving vakmensen steeds moeizamer

De economie veert op, bedrijven hebben volop werk, maar het werven van geschikte vakmensen verloopt steeds moeilijker. De roep om beroepsopleidingen klinkt steeds sterker, maar ook om betaalbare huisvesting.

Van de 21 mensen die aannemer Westerlaken aan het werk heeft, komen er liefst negen van de overkant. "Ze zijn op Texel niet te vinden", vertelt Sebastiaan de Graaf. Het betreft stratenmakers, grondwerkers, kraanmachinisten en vrachtwagenchauffeurs. Eentje uit Friesland, de rest uit de Kop van Noord-Holland. "We zoeken tot Schagen. Ze komen elke dag met de boot van half zeven en vertrekken met die van half vijf. Er gaat dus veel reistijd mee verloren dus. We redden het net, maar het is kielekiele. We huren ook ZZP'ers in, maar willen eigenlijk meer vast personeel. We hebben geen werk moeten afzeggen, maar het wordt wel moeilijker om het op korte tijd in te plannen. Onze stelregel om de klus binnen drie tot vier weken te doen, kunnen we niet altijd waarmaken." Westerlaken hoort tot de bedrijven die, mede door de aantrekkende economie, de afgelopen jaren snel is gegroeid en daardoor (veel) meer medewerkers nodig heeft.

De Graaf ziet met lede ogen veel van zijn leeftijdsgenoten (dertigers) naar de overkant vertrekken. "De huizenmarkt is een ramp, veel te duur. Jongeren die elders wel een betaalbare woning kunnen vinden, vertrekken. Er moeten hier meer betaalbare huizen komen. Het is ook belangrijk dat het technisch onderwijs terugkeert. TOP is daarmee bezig. Veel ouders stimuleren hun kinderen nu om zo hoog mogelijk door te leren. Maar ik zou zeggen: kies voor een praktijkopleiding, met je handen kun je in de toekomst veel meer verdienen."

Onderwijs

Westerlaken is niet het enige bedrijf dat verlegen zit om vakmensen. "Met name het vinden van ervaren krachten, volwaardige monteurs is lastig", vertelt Menno Schuijl van installatiebedrijf IBS/Oele/Schoo. `We zijn nu bezig met iemand van de overkant en het ziet er naar uit dat die wel komt. Leerlingen kunnen we wel aannemen, maar je hebt ook mensen nodig die hen opleiden. Er moet een gezonde balans zijn tussen leerlingen en volwaardige monteurs. Vorig jaar hebben we iemand uit Friesland aangenomen. Dan heb je ook huisvesting nodig. Gelukkig hebben we goede contacten met Woontij.` Volgens Schuijl ontbreekt het onder de jeugd niet aan animo voor het werk in de bouw en installatiesector. "Bij de leerwerkschool in Heerhugowaard hebben zich zes Texelse leerlingen aangemeld, die hier worden gedetacheerd, al weet je natuurlijk nog niet hoe dat later uitpakt." Een beroepsopleiding op Texel? "Wij willen graag, in de vorm van ondersteuning en ook als gastdocent. Laat de leerlingen maar zo breed mogelijk met het bedrijfsleven op Texel kennismaken." Zie ook pagina 2.