Leerlingen van OSG De Hogeberg dinsdag tijdens een bedrijfsorïentatie in de keuken van Hotel Greenside, een idee van bedrijfsleider Gerjan Hebers.
Leerlingen van OSG De Hogeberg dinsdag tijdens een bedrijfsorïentatie in de keuken van Hotel Greenside, een idee van bedrijfsleider Gerjan Hebers. Foto: Job Schepers

Roep om beroepsopleidingen steeds luider

De schaarste aan goede vakmensen manifesteert zich steeds sterker. Op allerlei gebieden, in de bouw, de installatie- en andere technische sectoren. Maar in horeca/toerisme toch wel het sterkst.

De zorgen daarover klinken al jaren door, maar in de toeristische sector klinken in toenemende mate de alarmbellen. Menig ondernemer in de horeca krijgt vacatures niet ingevuld. "Er is bijvoorbeeld een nijpend tekort aan koks", signaleert ook wethouder Hennie Huisman. Afgelopen maandag deelde ze haar zorgen tijdens de start van het dorpenrondje in Oosterend. Ze is al enige tijd in gesprek met verschillende partijen om te proberen een beroepsopleiding voor koks naar het eiland te krijgen. Aansluitend op het vmbo. Organisaties uit allerlei geledingen, het onderwijs, het bedrijfsleven en andere instanties zijn volgens de wethouder bereid de koppen bij elkaar te steken om hier een opleiding van de grond te krijgen. Ook de financiering daarvan lijkt haalbaar. Belangrijke voorwaarde is dat er voldoende animo voor deze opleiding is. Omdat het volgens Huisman niet vanzelfsprekend is dat de belangstelling van Texelse jongeren alleen voldoende is, is van belang ook studenten van de overkant naar het eiland te halen. De aanwezigheid van een breed scala aan restaurants waar ervaring en kennis kan worden opgedaan, uiteenlopend van een eetcafé tot met een Michelin ster, maakt Texel volgens haar een uitstekende plek voor zo'n horeca-opleiding.

Het optuigen van zo'n opleiding sluit naadloos aan op de raadpleging van TipTexel.nl over het onderwijs (zie pagina 7). 84 procent van de deelnemers is het eens met de stelling dat beroepsonderwijs op Texel moet komen. Jan-Jacob Rab, voorzitter van TOP, zei in een interview met Radio 1. 'Een school moet kinderen afleveren waar het bedrijfsleven om vraagt. Wij leven voor tachtig procent van het toerisme. Scholieren moeten worden opgeleid waarvoor mensen nodig zijn, zoals in de horeca, winkels, etc. De kinderen willen wel. Als je in de hoogste groep van de basisschool een hamer en spijkers op tafel gooit, dan vinden ze dat prachtig. Als je ze alleen maar met beeldschermen laat werken, dan is dat doodzonde." In dezelfde uitzending vertelt de familie Van der Star van de gelijknamige viszaak dat het dit jaar meer moeite kost om de personeelsbezetting rond te krijgen. Marc Röpke van de strandpaviljoens bij paal 17: "Er is inderdaad minder aanbod aan goede mensen, maar er is de laatste jaren ook enorm veel horeca bijgekomen. Ik zeg niet dat wij altijd genoeg mensen hebben, maar we hebben in de loop der jaren wel een goed personeelsbestand opgebouwd. Daar hebben we ook jaren aan gewerkt. We hebben nu vijftig mensen in dienst, in de zomer 125. We bieden jaarbetrekkingen, goede aanvullende voorwaarden en huisvesting. Het helpt ook als je dynamiek hebt in je bedrijf, en dat je meerdere soorten functies hebt waardoor medewerkers zich uitgedaagd voelen. Goede medewerkers krijgen ook een vast contract. In dit verhaal moet je drie stappen vooruit lopen.' Röpke is voorstander van een opleiding voor koks op het eiland en denkt zeker dat die levensvatbaar is. "Wij zijn ook leerbedrijf en ik zie enthousiaste jongeren voorbij komen. Als ze op Texel een opleiding kunnen volgen, dan hou je ze op het eiland."

In opdracht van onder meer de gemeente schreven Vivianne Neeteson-Lemkes en Pepijn Lijklema vorig jaar het rapport "Match tussen leerlingen, bedrijven en onderwijs. Daarin ook de conclusie dat voor bepaalde takken van onderwijs het realiseren van specifieke "eigen"Texelse (vervolg)opleidingen mogelijk zijn. Het onderzoek pleit ook voor een centrale plek, liefst op school, waar onderwijs, leerlingen/studenten en ondernemingen en instellingen elkaar kunnen vinden (Matchpunt TX).