Hennie Huisman, kandidaat-Kamerlid voor de VVD.
Hennie Huisman, kandidaat-Kamerlid voor de VVD. Foto: Jeroen van Hattum

"Belangrijk om korte lijnen met politiek Den Haag te hebben"

Korte lijnen met Den Haag. Dat is voor Hennie Huisman één van de belangrijkste redenen om bij de VVD op de kieslijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 maart te staan.

Huisman, sinds 2010 wethouder op het eiland, staat op de 75ste plaats. Niet direct een plek om een Kamerzetel mee te veroveren, maar daar is het Huisman niet om te doen. "Vanuit de lokale politiek hebben we de landelijke politiek in Den Haag vaak nodig en dan is het goed als je korte lijnen met de partij hebt. Lokaal merk je vaak de uitwerking van de wetgeving die landelijk is gemaakt en dan hebben ze in Den Haag vanuit de lokale politiek wel signalen nodig als er iets niet goed uitpakt of anders dan bedoeld." Verpleeghuiszorg, de alweer snel afschafte Huishoudtoets voor de bijstand en de Wet Werk en Zekerheid waren voor Huisman enkele aanleidingen naar Den Haag te reizen om over aanpassingen te praten. "En die hebben we ook gekregen."

Het staan op de lijst betekent mee campagne voeren en het bijwonen van bijeenkomsten van de VVD. "Dat is prettig, want daar leer je ook weer een hoop nieuwe mensen kennen." Voor de campagne is Huisman actief op de social media. Ze plaatste onder meer filmpjes waarin ze visserman Cor Vonk en voorzitter Ko Lagerveld van de cliëntenraad van de Gollards laat vertellen wat zij van Den Haag nodig hebben. Voor de rest doet Huisman niet veel anders dan ze normaal al doet. "Als wethouder zorg ik er al jarenlang voor dat ik op veel bijeenkomsten ben. Vrijdag is er bijvoorbeeld aan de overkant een bijeenkomst voor de visserij, maar daar zou ik toch al heen gaan, verkiezingen of niet. Daar hoor je vaak uit eerste hand wat er speelt en leeft. Bovendien bouw je dan ook een langdurige relatie op in plaats van dat je je alleen tijdens de verkiezingen even zou laten zien."

Huisman hoopt met haar plaats op de kieslijst ook tegenwicht te kunnen bieden aan de Randstad. "Daar zitten ze wat dichter bij het vuur in Den Haag, maar de regio is er ook nog. In de Randstad wonen circa zeven miljoen mensen, maar dat betekent dat er zo'n tien miljoen mensen elders wonen." Ze verwacht geen Kamerzetel in de wacht te slepen, maar het is ook niet het streven van Huisman om Texel te verlaten. "Ik vind de lokale politiek een stuk leuker dan wanneer je landelijk in een fractie zou zitten. Het geeft veel voldoening. Maar het is wel belangrijk dat er korte lijnen zijn met Den Haag en dat de regio goed vertegenwoordigd is binnen de VVD en gehoord wordt."