Meyert Boon bij de opening van de uitkijkpost bij de entree van De Cocksdorp. Het was zijn idee om die te bouwen van hout van iepen aan de Molenlaan.
Meyert Boon bij de opening van de uitkijkpost bij de entree van De Cocksdorp. Het was zijn idee om die te bouwen van hout van iepen aan de Molenlaan. Foto: Collectie Vereniging Gemeenschap Eierland

Aannemer en bouwer aan vitale Noordkop

Actief, innovatief, eigenwijs en sympathiek. Meyert Boon was een Cocksdorper die "onoplosbare zaken" wist op te lossen, met hart voor de gemeenschap. Een kleurrijke aannemer en bouwer aan de vitaliteit van de Noordkop.

Hij behoorde met huisarts Roelf Siebinga en onderwijzer Gerard Monen tot de initiatiefnemers van vakantiepark De Krim. Ze kwamen in actie toen ze zagen aankomen dat de Noordkop niet zou profiteren van het opkomende toerisme. In 1969 organiseerden ze een bijeenkomst voor "polderbokken" en "Durpers" in huize Siebinga. Het resulteerde erin dat 27 van de 28 aanwezigen hun handtekening zetten onder een brief aan het gemeentebestuur om de recreatiegrond te kopen en zelf te exploiteren. "De sfeer was er een van 'we gaan ervoor", vertelde Boon later. Aandeelhouders brachten geld op tafel, Exploitatiemaatrschappij De Krim werd opgericht, de rest van het verhaal is bekend.

Boon zat 22 jaar in het bestuur van de Vereniging Gemeenschap Eierland, waarvan vele jaren als voorzitter. Onder zijn bezielende leiding kwamen veel projecten tot stand. Hij bruiste van de ideeën, een van zijn stokpaardjes was het realiseren van een overdekt zwembad. Door de deur langs te gaan voor financiële toezeggingen, kreeg hij voor elkaar dat het multifunctionele Eierlandsche Huis er kwam, inclusief zwembad, tennisbanen, etc.

Als aannemer timmerde hij flink aan de weg. Befaamd waren zijn zogeheten Meijert Boonschuren (aardappelschuren en ligboxenstallen), volgens de door hemzelf ontwikkelde systeembouw van beton. Begin jaren negentig haalde zijn privé-sanitair van beton de publiciteit. Zijn comfort-plus units werden beproefd bijna in zijn achtertuin, op De Krim. Om ze te testen werden Texelse huishoudens op de camping uitgenodigd. Nadien bouwde hij er vele honderden, ze staan tot in het buitenland. Van zijn hand ook de betonnen skate-ramp, die in 1998 in het skatepark in Den Burg werd geplaatst. Vandaalbestendig en een door de jeugd beproefd speelobject. Hij realiseerde meerdere uitkijkposten, zoals die op de Fonteinsnol en de houten molen bij de entree van zijn dorp, gemaakt van de iepen van de Molenlaan. Rond 1986 werkte hij een plan uit voor een strekdam op "de kop van Texel", om land te winnen. Zeven jaar later kwam Rijkswaterstaat met een eigen plan voor de strekdam, die zijn waarde inmiddels heeft bewezen. Als watersportliefhebber bouwde hij zijn eigen boot. Van, hoe kan het ook anders, beton. Een platbodem van ruim tien meter lengte, die hij toepasselijk "Van Steen" noemde. De betonnen replica van de laatste postvlet naar Vlieland die in de Kikkertstraat ligt, is ook van zijn hand. Hij was van 1982 tot 1988 voorzitter van Watersportvereniging Texel (WSV). Zo raakte hij betrokken bij de uitbreiding van de haven. Jaren van inspanningen en moeizaam manoeuvreren tussen verenigingsbelangen, leden en gemeente door het bestuur vertaalden zich onder meer in een bloeiende vereniging en een florerende Stichting Waddenhaven Texel. Boon stelde onder meer de "Werkdag" in, de klusdag waarop leden voor de club aan de slag gingen. Uit waardering voor zijn verdiensten werd Boon in 2006 benoemd tot erelid van de watersportvereniging. Een ondernemer en Durper die de Noordkop heeft helpen groeien, en ook het toerisme daarin. Dat dit veel autobewegingen met zich meebracht, zinde hem niet, maar moest hij op de koop toenemen. Meyert Boon overleed maandag, hij werd 83 jaar.