Goederen voor Roemenië worden ingeladen bij de familie Van der Vis.
Goederen voor Roemenië worden ingeladen bij de familie Van der Vis. Foto: Jeroen van Hattum

Hulp Oost Europa Texel op zoek naar geld voor brandstofkosten

De goederen hebben ze wel klaar staan, maar het ontbeert de Stichting Hulp Oost-Europa Texel momenteel aan geld om de brandstofkosten voor transporten naar Roemenië te betalen.

"We kunnen zo een paar transporten naar Roemenië laten gaan", vertelt Ria van der Vis van Hulp Oost-Europa Texel, "maar het kost geld om het daar allemaal te krijgen." Niettemin ging er afgelopen vrijdag toch weer een nieuw transport naar Roemenië, deze keer met een vrachtwagen uit het Oosteuropese land zelf. "We vonden het noodzakelijk dat dit transport zou plaatsvinden."

De goederen die afgelopen vrijdag naar Roemenië gingen, gaan naar de plaats Brasov waar ze worden verdeeld onder mensen die onder het minimumloon van €200,- per maand leven. Er gingen onder meer kleding en schoenen voor kinderen in de vrachtwagen, bedoeld om hen naar school te laten gaan.

"Kinderen van ouders die niet kunnen lezen en schrijven gaan vaak niet naar school. Die gezinnen moeten soms leven van tachtig euro per maand en dan gaat al het geld op aan voedsel. Niet aan kleding of schoenen, waardoor de kinderen niet naar school kunnen."

Volgens Van der Vis blijft het hard nodig dat er goederen naar Roemenië worden gebracht. Het land mag inmiddels wel lid zijn van de Europese Unie, maar voor een hoop mensen zijn de lonen de afgelopen jaren niet mee gestegen met de kosten voor het levensonderhoud. Ook zijn veel producten volgens haar er niet makkelijk verkrijgbaar.

Van der Vis wijst op een stapel beddengoed dat een hotel op Texel gebracht heeft. "Dat zou aanvankelijk naar De Hamster gaan, maar een medewerker kwam gelukkig op het idee dat het ook hierheen zou kunnen. In Roemenië zijn ze er blij mee. Wij verpakken het hier meteen in hoezen, zodat ze het klaar is voor transport."

De Stichting Hulp Oost-Europa Texel heeft in Brasov en omgeving al jaren eigen contactpersonen met hun eigen netwerken om de goederen op de juiste plekken te laten komen. Niet iedereen loopt ermee te koop als het slecht gaat en de contactpersonen ter plekke weten bij wie ze moeten zijn. "Dan kunnen die mensen weer op weg worden geholpen.

Meer over de stichting is te vinden op www.hulpoosteuropatexel.nl. Het rekeningnummer van de stichting is NL 18 RABO 0362 521 905. Hulp Oost-Europa Texel heeft een ANBI-status (algemeen nut beogende instelling).