Fragment uit Welkom op de Hemelse Aarde, met links Piet Leegwater en zijn maat David.
Fragment uit Welkom op de Hemelse Aarde, met links Piet Leegwater en zijn maat David. Foto: Judith de Leeuw

"Welkom op de Hemelse Aarde" geeft inkijkje in bijzondere wereld

"Welkom op de Hemelse Aarde", is de titel van de nieuwe film die oud-Texelaar Judith de Leeuw heeft gemaakt. Eén van de hoofdpersonen is oud-eilandgenoot Piet Leegwater. Liefhebbers zijn welkom bij de vertoning van de film op zaterdag 4 maart in Hotel De Kievit.

Piet Leegwater woont sinds 2008 in Den Helder en leidt daar een in veler ogen bijzonder leven. De film laat zien hoe hij optrekt met zijn maat David, ze leven volgens hun eigen regels. Hun wereld lijkt ver verwijderd van de onze en ze hebben nauwelijks materiële middelen. Maar met die middelen creëren ze een grootse wereld en leven daarin alsof er niets anders is.

Ze bewegen zich door nachtelijk Den Helder, langs en door leegstaande (afbraak)panden, filosoferen langs de waterlijn en zo ongeveer alles wat zij doen leggen ze vast met hun smartphone of camera. En kijken dit later weer terug. Ze maken muziek, geen gangbare. "Vrije geluiden", vertelt Piet er zelf over. Waarbij ze zich niets laten opdringen. Met gitaarles is hij gestopt toen zijn leraar hem "akkoorden wilde aansmeren". "Dat vond hij echt niet kunnen", vertelt Judith. Op de film ook de brief die ze schrijven aan koning Willem-Alexander. Piet: "De moraal van het verhaal is dat hij om zijn medeburgers moet denken." Te zien is hoe ze de brief afgeven bij mensen van de Koninklijke Marine, die toezeggen dat ze de brief aan de koning geven. Piet: "Ik geloof zeker dat hij onze brief ontvangt."

Terugkerend beeld in de film is dat van Otto, die zich in tuinbroek bij een aquarium over een schaakbord buigt. Hij geeft tekst en uitleg over het spel, dat deze oud-Texelaar ooit nog van Jaap Dros heeft geleerd. "Als de koning niet meer kan vluchten is het spel verloren." Tegen het eind van de film verschijnt het beeld van de op Texel gestrande potvissen. Judith: "Dat is metaforisch, voor een groepje vrienden dat hun land is kwijtgeraakt." Judith over het idee voor de film: "Ik kwam een poosje geregeld in Den Helder, kwam met hen in contact en raakte gefascineerd door de stad." Zo ontstond een observerende, maar ook confronterende film langs de "rafelranden van onze samenleving". Judith: "Een film over andere waarden in het leven, ik heb geen oordeel willen vellen."

Welkom op de Hemelse Aarde ging in november in première op de IDFA, maandag 7 maart, aanvang 23.00 uur, wordt hij uitgezonden op NPO 2. En op 4 maart draait hij in de Kievit, aanvang 16.00 uur, gratis toegankelijk, vol is vol.