Het Schlagerkoor, getooid in dirndls's en lederhosen, uit Schagen zingt in Ribhouse Texel uit volle borst
Het Schlagerkoor, getooid in dirndls's en lederhosen, uit Schagen zingt in Ribhouse Texel uit volle borst "Rosamunde" en andere meezingers. Foto: Gerard Timmerman

Schlagers, smartlappen en voetbal

Duitse schlagers, Hollandse smartlappen, gospels en andere meezingers galmden zondagmiddag door De Koog. Drukte en gezelligheid waren troef op de eerste editie van Korenslag.

Vijftien koren waren met de boot naar het eiland gekomen. Op de boot werden nog geen koorzangen aangeheven, de vocalisten hielden hun kruit kennelijk droog voor hun optredens in Sjans, De Jutter, Eigeweis, Eetcafé 't Plein en Ribhouse Texel.

Foxy Foxtrot

Koren grotendeels afkomstig uit de Kop van Noord-Holland, met name de regio Schagen was goed vertegenwoordigd. De cafés waren goed bezet, er heerste veel gezelligheid en er werd uit volle borst gezongen en meegezongen. Van "Foxy Foxtrot" tot "De Stad Amsterdam" en van "Daar bij de waterkant" tot "Halleluja". Noord-Hollanders houden wel van een feestje, de stemming zat er goed in. "Haar naam was Keetje Tippel", zingt koor "Liederlijk" uit volle borst. Onder aanvoering van dirigent Henk Bakker laten de dames het ene na het andere levenslied door de tent schallen. Met tussendoor een gospeltje, zoals al "Lieve Heer, heb medelijden", wordt het christelijke genre niet geschuwd.

Het festival bracht veel Texelaars op de been. Onder de toeschouwers ook dames van koor "Elan"", ook uit Schagen. "Van zingen word je blij", vertelt één van de dames. Over pakweg een uurtje is het hun beurt in Sjans. Op hun repertoire onder meer nummers als "Halleluja", "Mag ik dan bij jou" en "Give me a reason". Een gemengd koor van tussen de veertig en de vijftig leden. Ook dit koor staat onder leiding van Bakker, die tevens het Schlagerkoor onder zijn hoede heeft dat over een half uurtje in de zaak van Paul van Dijk optreedt. Alle koren hebben fraaie kostuums, maar met hun opvallende dirndl's, naar Duits en Oostenrijks voorbeeld, spannen deze dames de kroon. De vijf heren in het koor zijn met hun lederhosen ook in stijl uitgedost. Als "Rosamunde"van Dennie Christian door de ruimte schalt, zing de hele tent mee. Om nog maar te zwijgen van "Die kleine Italiener" en "Auf Wiedersehen".

Voetbalkraker

Binnen zitten en staan de liefhebbers, de drukte buiten in de Dorpsstraat maakt duidelijk dat de krokusvakantie goed is losgebarsten. De serres zijn druk bezet, net als de verwarmde terrassen. De rechtstreeks uitgezonden voetbalkraker Feyenoord-PSV en de koren strijden om voorkeur. Buiten is trouwens niet voor iedereen duidelijk dat er binnen in vijf zaken wordt gezongen. Het staat niet overal even duidelijk aangegeven en een toeschouwer geeft aan dat ook het programma niet erg overzichtelijk is. Dus op goed geluk maar de cafés af struinen. In Sjans trekt meezingkoor de Smartsingers uit Oudkarspel een volle zaal. Een grote groep, met z'n allen passen ze maar net op het podium. "We gaan verder met een medley, dan kunnen jullie allemaal meezingen", vertelt de accordeonist. Dan klinkt: "Ik heb je voor het eerst ontmoet, daar bij de waterkant", gevolgd door "Zijn het je ogen, is het je stem" en "Foxy Foxtrot". Het repertoire is breed. "We doen veel bekende liedjes, lekkere meezingers."

In Eigeweis zorgt shantykoor 't Scheepstuygh, ook al uit Schagen, voor een vrolijke sfeer, met liedjes zoals "De stad Amsterdam" van Jacques Brel. De mannen in hun streepjeshemden, begeleid door een handvol muzikanten, zingen met overgave.

Fantastisch

"Zingen is populair, alleen al in de omgeving van Schagen hebben we een stuk of 35 koren en in heel Noord-Holland wel 700", vertelt dirigent en organisator Henk Bakker, die de koren voor het festival heeft geregeld. "Zingen is leuk en gezellig", vertellen de dames van het Schlagerkoor.

Op het terras zit Frans met Lies, de Texelse koningin van de smartlap. "Dit is toch fantastisch. Mensen vinden dit zó leuk, moet je eens kijken hoeveel Texelaars er op de been zijn. Frans geniet dubbel. Hij verdeelt zijn aandacht tussen de muziek en het voetbal. Totdat Feyenoord 1-0 heeft gemaakt, als Ajax-fan had hij het liever anders gezien.