Wijngaard in Nieuw Zeeland. Het land heeft een uitstekend klimaat voor de productie van wijn.
Wijngaard in Nieuw Zeeland. Het land heeft een uitstekend klimaat voor de productie van wijn.

Wijn met karakter uit Nieuw Zeeland

Slijter Jan de Wit belicht op deze plek de komende tijd in de breedste zin van het woord verschillende gebieden of landen waar alcoholische dranken worden geproduceerd.

Deze keer wil ik het hebben over een bij ons nog niet zo bekend wijnland, namelijk Nieuw Zeeland. Het land is als wijnproducent eigenlijk nog zeer jong. Hoewel er in 1819 al melding wordt gemaakt van de teelt van druiven ten behoeve van wijnbouw is de enorme expansie pas na de tweede wereldoorlog op gang gekomen, onder meer door de komst van nieuwe immigranten.

Als wijn producerend land maakte het gedurende het afgelopen decennium grote stappen vooruit. Zo nam het areaal aan druivenranken toe van 25.355 ha. in 2007 tot 36.192 ha. in 2016. Ook de geoogste hoeveelheid is in diezelfde periode toegenomen van 205.000 tot 436.000 ton. Uit deze cijfers valt af te leiden dat de opbrengst per hectare ook enorm gestegen is, van goed 8 ton per hectare in 2007 tot ruim 12 ton nu.

Hoewel Nieuw Zeelandse wijn hier niet een heel algemeen product is, neemt Nederland de vijfde plaats in op de export ranglijst, achter de USA, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada.

Zoals u wellicht weet bestaat het land uit twee delen te weten het noorder- en het zuidereiland. Op beide eilanden vindt in verschillende regio's wijnbouw plaats. Zo is er in totaal een 11-tal productie gebieden aan te wijzen, 6 op het noordereiland (één kleiner gebied is niet aangegeven op het kaartje) en 5 op het zuidelijke. Toch is het zuidereiland met bijna 79 procent van het totaal aantal hectares wijngaard verreweg het belangrijkste gebied voor wijnbouw. Het district Marlborough alleen al, gelegen op het zuidereiland, is goed voor twee derde van de totale wijnproductie.

Hoewel er in Nederland meer rode dan witte wijn geconsumeerd wordt produceert Nieuw Zeeland veel meer witte wijn dan rode. De verhouding is ongeveer 20 procent rood tegenover 80 procent wit.

De bekendste rode wijn is de Pinot Noir, deze is vol, rijp en fruitig. Sommige van deze wijnen kunnen het met gemak opnemen tegen het beste wat de rest van de wereld te bieden heeft.

Wereldwijd het bekendst is de Sauvignon Blanc afkomstig uit Marlborough. Deze wijn is van een ongekende frisheid met een zeer uitgesproken en kruidig karakter met frisse zuren en duidelijk herkenbare aroma's van tropisch fruit. Hij behoort tot de beste van de wereld.

De klimatologische omstandigheden voor wijnbouw in Marlborough zijn bijna ideaal, warm, zonnig en droog. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomer komt uit op zo'n 24 graden, terwijl het er in de nachten behoorlijk afkoelt, waardoor de druiven levendige en fruitige aroma's ontwikkelen.

Alle betere wijnen uit Nieuw Zeeland worden op fles, dus reeds gebotteld, geëxporteerd. Dit en de relatieve schaarste maken dat deze wijnen naar onze begrippen vrij prijzig zijn. Toch zult u bij de betere wijnhandel altijd wel iets leuks uit dit land aantreffen.