Janny Plaatsman:
Janny Plaatsman: "Slootjes springen en kikkers vangen, wat door de natuur struinen, ja we waren buitenmensen." Foto: Jeroen van Hattum

In mijn jeugd struinen door natuur

Wat is je favoriete plek op Texel?

De Slufter en Horsmeertjes, tevens het bos achter het voetbalveld in De Koog. Dit is leuk en lekker om te wandelen.

Wat voor werk doe je op Texel?

Bij de thuiszorg als hulp in de huishouding, dit vind ik ook nog gezellig en voor de mensen die nergens meer komen ben je een contact met de buitenwereld

Ik verdiep me in kruiden en hun genezende werking

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Me verdiepen in de kruiden en hun genezende werking, ik ben fytotherapeut en maak zelf tincturen en zalf. Ik maak onder meer gebruik van het blad van braam, weegbree en heermoes. Dat zet ik een paar weken in de alcohol, waarbij ik het telkens omschud zodat het kan oplossen. De tincture van weegbree is een bacteriedoder, braam helpt om het lichaam schoon te maken en heermoes kan onder meer helpen om je botten te versterken. Ze hebben allemaal meerdere werkingen. Ik maak ook combinaties van kruiden. Daarnaast ben ik een liefhebber van White Time Healing.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ja, bij de nonnen in De Cocksdorp, dat gebeurde vroeger wel meer. Mijn jeugd heb ik genoten in de natuur op Oost, slootjes springen en kikkers vangen, wat door de natuur struinen, ja we waren buitenmensen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Wat gesloten en toch achter je rug over je praten, net alsof zij het beter weten dan jezelf.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Er is nog genoeg natuur, af en toe vind ik dat ze doorslaan door weer land terug te geven aan de natuur, wij mensen wonen hier ook en horen ook bij de natuur.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Ik verblijf veel in De Koog omdat ik daar woon, maar voor mijn werk kom ik ook in Den Burg, waar ik dan meteen na het werk wat boodschappen doe.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Ik ben geen cafébezoeker en in restaurants kom ik zelden, maar koffie met gebak haal ik wel eens bij Noordzee en Novalishoeve.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Geen flatgebouwen en in het bos niet teveel omhakken, de dennenbomen geven voor ons ook zuurstof af, ook al vinden ze dat ze niet hier horen, ja als we zo doorgaan, dan hoort de mens hier ook niet.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De wifi had ik graag niet gewild, maar ze wilden niet naar mij luisteren, ik houd niet van zoveel straling en denk dat dit niet goed is voor ons.

Goede herinnering aan Texel?

De rust van vroeger en mijn kindertijd op Oost.

Wat is er zonde aan Texel?

Het parkeerbeleid, we jagen de toeristen weg met maar overal te moeten betalen. Het is belachelijk als je naar het strand wil dat je dan weer naar je parkeermeter of kaart moet omdat het afloopt. Je bent op het strand wel wat meer uurtjes dan de parkeermeter aangeeft.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Hopelijk door geen gif meer te spuiten over de gewassen, dus meer bioboeren.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Niet hier meer zijn, mijn kinderen zijn aan de overkant en ik ga hun kant op.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Hette Feikema. Ik ken Hette van vroeger als tiener in het uitgaansleven. Hij heeft wat tegenslagen gehad en is nu weer terug op Texel. Hij woont bij zijn moeder aan wie hij nu hulp geeft. Hij kookt en houdt het huis schoon.