Achter de schermen

Waardering

Texelaars en overkanters, een wereld van verschil. Ik wist het natuurlijk wel, maar van de week kwam een bijzondere karaktertrek aan de oppervlakte. Namelijk over onze waardering van bepaalde zaken. Neem de Texelhopper. In het gebruikersonderzoek geven toeristen de hopper een zeven, bij Texelaars houdt het op met een zesje. Waar Texelaars de TESO-boot (in 2015) gemiddeld een 8 gaven, waardeerden overige passagiers de boot met een 8,2. In onze poll zie ik dat de PVV liefst 25 procent van de stemmen krijgt, terwijl het landelijk rond de 20 procent zit. Welke conclusie je daar ook aan mag verbinden, een behoorlijk verschil.

En dan is er de zilte landbouw. Menig Texelaar die ik daar over sprak, hechtte niet al teveel waarde aan de proeven bij De Petten. "Nergens voor nodig, de piepers groeiden hier toch prima." Woensdag, toen ik in Den Haag, getuige was van de presentatie van het wetenschappelijke rapport over de zilte landbouw, zag ik dat er aan de overkant héél anders tegenaan wordt aangekeken. "Zilte boer" Marc van Rijsselberghe kreeg op het Ministerie van EZ lof toegezwaaid, de staatssecretaris sprak van "baanbrekend onderzoek".

Zeer geleerde professoren hadden de teeltproeven geanalyseerd en er een dik rapport over geschreven met indrukwekkende conclusies en aanbevelingen. Zilte landbouw nu dus ook wetenschappelijk verantwoord. In Pakistan werken ze er al mee, de minister-president had hier persoonlijk een kijkje bij de proeven genomen en een tv-goeroe uit het verzilte Bangladesh (eigenaar van een tv-station met 51 miljoen betalende abonnees), vergaapte zich aan de Texelse piepers. Maar vooral aan de vogelverschrikker op een akker. Nadat hem duidelijk was gemaakt waar dit voor diende, kwam hij niet meer bij. Zoiets primitiefs was wel het laatste wat hij had verwacht in een land met zóveel hightech. Ook het Vaticaan staat in de rij, al mocht Marc van Geertje zelf niet bij de paus op audiëntie, omdat die tegen condooms is.

Op het ministerie zijn ze nog niet uitgepraat over de zilte piepers, die overigens niet zout, maar meer aan de zoetige kant zijn. Dat die Haagse ambtenaren ook juttersinstinct hebben, werd me duidelijk toen ik een aantal van hen met meerdere van Marc's goodiebags vol zilte producten van Texel het pand zag verlaten.

Gerard Timmerman