Afbeelding
Foto: Job Schepers

@TXL

''Free fruit''        

Jongeren eten tegenwoordig alleen nog maar ongezond voedsel. Dat is in ieder geval de gedachte die bij veel mensen speelt. Nu zal ik ook niet ontkennen dat in de pauzes op school jongeren naar de supermarkten en de snackbars gaan om even een vette hap te halen, integendeel. Maar natuurlijk probeer je jongeren zo gezond mogelijk te laten eten in de pauzes als school zijnde. Daar hebben ze nu iets op bedacht: gratis fruit. Bijna iedere dag staat er bij de receptie op school een schaal met verschillende soorten fruit. Van wortels tot kiwi's tot sinaasappels, ze hebben van alles.

Nu moet ik toegeven: Sinaasappels en kiwi's zijn voor de gemiddelde scholier mooi spul om mee te gooien. Ik verwachtte eerlijk gezegd ook dat er meer fruit tot moes op de grond zou eindigen dan dat er opgegeten zou worden. Gelukkig bleek het tegendeel waar. Als je de paar platgestampte appels in de gang wegdenkt, zie je dat er oprecht veel fruit opgegeten wordt. Exacte cijfers heb ik niet, maar gezien het feit dat de schalen regelmatig leeg zijn kan ik wel opmaken dat de gratis fruit-actie een succes is. Als je mij een paar maanden geleden had verteld dat docenten kinderen zouden moeten aanspreken dat ze geen fruit mochten eten buiten de aula omdat dat veel rotzooi geeft, had ik je raar aangekeken.

Is het gratis aanbieden dan de manier om jongeren meer gezond te laten eten? Appels werden voor deze actie ook in de kantine aangeboden voor het torenhoge bedrag van € 0,20. Die waren lekker gekoeld en zagen er goed uit, maar werden weinig tot nooit gekocht. Misschien is het dan toch een drempel om het te kopen. Het is natuurlijk ook wel gemakkelijk om als je de school binnenloopt even snel langs de schaal te lopen en een stuk fruit te pakken. Ik weet in ieder geval wel via welke weg ik naar m'n lokaal ga s 'ochtends!

Jeffrey Eelman