Geen handtekening eilanden

onder pact bouwen langs kust

Texel en de andere Waddeneilanden zetten geen handtekening onder het zogeheten Kustpact.

Dat is een overeenkomst die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft gesloten met de kustprovincies, kustgemeenten, waterschappen en natuurorganisaties om de openheid van de kust te behouden. Aanleiding was het rumoer van vorig jaar toen de minister het plan had om het algeheel bouwverbod in de kustzone op te heffen en de verantwoordelijkheid meer bij de provincies en gemeenten te leggen.

De Waddeneilanden zien het nut niet om het Kustpact te tekenen, omdat het beleid voor bouwen langs de kust al vast ligt via de provinciale verordeningen, gezamenlijk vastgestelde beheersverordeningen en bestemmingplannen. In het geval van Texel is dat het bestemmingsplan Buitengebied uit 2012 waarin de Strandnota van een paar jaar eerder is opgenomen.

Volgens de eilanden zit er in het pact eerder het risico dat de bevoegdheid van het lokaal bestuur wordt uitgehold. De eilanden hebben aangegeven zich wel constructief op te willen stellen. De provincies Noord-Holland en Friesland hebben het pact getekend.

Daarin staat dat ongerept strand of duin ongerept blijft. In gebieden buiten de bebouwde kom waar nu geen recreatieve bebouwing is, mag niet gebouwd worden. De kust wordt niet helemaal op slot gezet. "Recreatieve bouwprojecten die al worden uitgevoerd of waarover afspraken zijn gemaakt in bijvoorbeeld een vergunning mogen doorgaan. Ook mag gebouwd worden in gebieden waar al bebouwing staat, zoals in de badplaatsen aan de Hollandse kust."

Op Texel was bouwen aan de kust aan de orde toen Texelcampings op Kogerstrand semi-permanente accommodaties wilde realiseren. Dat werd afgewezen door raad en college. Recent bleek dat nieuwbouw van een jaarrond paviljoen voor Paal 15 lastig werd, maar dat kwam door twee grenslijnen van het hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat die zo dicht bij elkaar lopen dat er amper ruimte blijft voor nieuwbouw. Daarover lopen nog gesprekken met het hoogheemraadschap.