Ook de paus gelooft in belang zilte landbouw

De tijd dat de proeven met zilte landbouw op initiatief van Marc van Rijsselberghe met een korreltje zout werden genomen lijkt achter de rug. "Een doorbraak in de wereldvoedselvoorziening", zei staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken (EZ). Inmiddels blijkt zelfs de paus interesse te hebben in zilte landbouw.

Woensdag nam Van Dam op zijn ministerie het rapport "Crop Salt Tolerance" in ontvangst, de wetenschappelijke erkenning van de potentie van zilte landbouw. De gegevens (data) die op het proefveld bij De Petten onder leiding van onderzoeker Arjen de Vos in vijf jaar tijd zijn verzameld, zijn door een consortium van Zilt Proefbedrijf, Universiteit Leiden, Wageningen Universiteit, Vrije Universiteit Amsterdam en De Waddenacademie gebundeld in dit wetenschappelijke rapport. De studie naar zouttolerante gewassen en geschikte irrigatietechnieken, vorig jaar in gang gezet door het ministerie van EZ, heeft volgens Van Dam "het baanbrekende inzicht opgeleverd dat er bepaalde gewassen zijn die zout water verdragen, mits de juiste irrigatiemethode wordt toegepast."

Door Zilte Proefbedrijf geselecteerde aardappelrassen, wortels, rode uien, witte kool en broccoli blijken prima te gedijen. Mits die op een speciale manier aan de wortel met zout water worden geïrrigeerd, dus niet met zout water besproeid, want dan verschroeit het blad. Als deze speciale teeltmethode en specifieke gewassen worden toegepast, kunnen volgens Van Dam enorme oppervlakten verzilte grond (wereldwijd een miljard hectare) weer worden gebruikt om voedsel op te verbouwen. "Het gebruik van onze kennis en onze gewassen biedt exportkansen voor de Nederlandse agro-sector, maar is vooral een belangrijke doorbraak in de wereldvoedselvoorziening."

In 2016 stelde Van Dam €200.000,- beschikbaar voor onderzoek en toepassing van zilte teelt in Pakistan, Bangladesh en Ghana. Daar komt de landbouw op verzilte grond nu weer op gang. Enkele weken geleden werd bekend dat de Postcodeloterij een project in Bangladesh steunt. Woensdag zei Van Dam dat EZ nog eens €400.000,- vrij maakt om een kenniscentrum op te zetten, bedoeld om de bijzondere Nederlandse teeltkennis wereldwijd over te dragen. Dat centrum komt op Texel en wordt gevestigd in boerderij Het Eind van de Wereld, die onlangs is aangekocht. Mensen uit streken met verzilte grond komen naar Texel om kennis en ervaring op te doen, om die vervolgens in eigen land toe te passen en te verspreiden.

Bijzonder is ook dat vertegenwoordigers van Zilt Proefbedrijf onlangs op het Vaticaan in Rome zijn geweest om besprekingen te voeren. De paus blijkt kennis te hebben genomen van de mogelijkheden van zilte landbouw en heeft aangegeven een bijdrage te willen willen leveren aan een project voor zilte landbouw in Ghana. Er moeten nog de nodige gesprekken worden gevoerd, maar de contacten zijn gelegd. Meer op pagina 2.