Gijs van Dijk:
Gijs van Dijk: "Je mag onderling over van alles van mening verschillen, maar een aantal dingen doe je samen en dat zie je op Texel gebeuren." Foto: Jeroen van Hattum

"Behoefte aan meer zekerheid"

Gijs van Dijk (36) uit Den Burg staat vijfde op de kieslijst van de PvdA voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Onvermoeibaar trekt hij deze dagen door het land om kiezers te spreken en campagne te voeren.

Hij noemt Texel graag als voorbeeld aan de overkant. En dan vooral de wijze waarop organisaties op het eiland met elkaar kunnen samenwerken om zaken voor elkaar te krijgen. "Je mag onderling over van alles van mening verschillen", zegt Van Dijk, "maar een aantal dingen doe je samen en dat zie je op Texel gebeuren. Neem bijvoorbeeld TESO, TexelEnergie, het Texelfonds of Texel Samen Beter. Allemaal zaken waar wordt samengewerkt waardoor er iets moois tot stand is gekomen. Het is het wij-gevoel op het eiland. Soms wens je de rest van Nederland dan ook wat meer Texelgevoel toe."

Van Dijk, nummer vijf op de kieslijst van de sociaaldemocraten, woont sinds tweeënhalf jaar op het eiland en dat bevalt hem uitstekend. Niks geen verhalen van de geboren Leidenaar dat Texel ver verwijderd zou zijn van de centrale delen van Nederland. Wonen op het eiland was ook zeker geen belemmering voor zijn werk de afgelopen jaren als vice-voorzitter van de FNV. Sterker, zodra hij op de boot zit, kan Van Dijk alle drukte even van de schouders laten glijden.

Nu tijdens het campagne voeren, komt dat ook niet verkeerd uit. Het zijn in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart drukke dagen waarbij in het hele land campagne wordt gevoerd. Speerpunt voor Van Dijk is het bieden van meer zekerheden aan mensen die werken, onder meer in de vorm van vaste contracten in plaats van tijdelijke contracten of nulurencontracten.

Van Dijk heeft momenteel een petitie lopen om bij Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, een pleidooi te houden voor meer vaste contracten. Hij belt geregeld met mensen die de petitie invullen om hun ervaringen te horen. "Ik ben ervan overtuigd dat het bieden van meer zekerheden uiteindelijk een middel kan zijn tegen de polarisatie en de onrust die je in de maatschappij ziet. Als overheid kun je daar wat aan te doen." De PvdA heeft in het verkiezingsprogramma opgenomen dat er 40.000 nieuwe overheidsbanen bij moeten komen om de werkgelegenheid te verbeteren. De zekerheid moet hem wat Van Dijk betreft eveneens in goed onderwijs en goede zorg gaan zitten. "Kijk naar Texel Samen Beter. Dat is een voorbeeld hoe je zorgaanbieders kunt laten samenwerken om de beste zorg te leveren. We moeten stoppen met de marktwerking in de zorg waarbij het allemaal zo goedkoop mogelijk moet. Je kunt beter samen voor de beste zorg gaan. Dat speelt op een eiland nog sterker dan in een gemeente aan de overkant. Je wil de zorg hier ook graag dichtbij hebben."

Ander belangrijk punt voor Van Dijk is het bereiken van eerlijke verdelingen. "Als een grote multinational drie procent omzetbelasting betaalt en het MKB twintig procent, dan is er geen eerlijke verdeling. In gesprekken met leden van het MKB hoor je dat zij het op zich niet erg vinden om die twintig procent te betalen, maar dan moet dat ook wel iedereen gelden."

Je wenst de rest van Nederland soms wat meer Texelgevoel

Aanvankelijk wilde Van Dijk helemaal geen politicus worden, maar daar kwam verandering in dankzij Lodewijk Asscher, vice-premier van het huidig kabinet en lijsttrekker van de PvdA. Als vice-voorzitter van de FNV zat Van Dijk de afgelopen jaren geregeld met hem om tafel. Vorig jaar vraag Asscher hem op de kieslijst te komen staan. Van Dijk was ook in de race voor het voorzitterschap van de FNV, maar besloot zichzelf voor die functie niet kandidaat te stellen. "Han Busker is een goede kandidaat. Voor mezelf vond ik het een goed moment om de politiek in te gaan om wat te doen aan de onrust in de samenleving en de versnippering in de politiek."

Als Kamerlid wil Van Dijk zien te voorkomen dat hij teveel op de vierkante kilometer Binnenhof in Den Haag vertoeft. "Op dinsdag, woensdag en donderdag moet je daar wel zijn vanwege de vergaderingen, maar daarbuiten wil ik graag zoveel mogelijk op pad zijn. Als vice-voorzitter van de FNV ben ik ook veel met anderen in gesprek geweest."

Hij heeft aangegeven zich als Kamerlid ook graag over het Waddengebied te willen ontfermen. Die post is binnen de PvdA-fractie nu nog in handen van Lutz Jacobi, maar zij stopt na de verkiezingen als Kamerlid. Werken in Den Haag betekent straks ook een onderkomen in Den Haag, maar wonen doet Van Dijk op Texel. "Ik ga hier nooit meer weg."