College wil €5,6 miljoen steken in onderwijscentrum in Den Burg

Burgemeester en wethouders willen €5.645.000,- investeren in het nieuwe Onderwijs Centrum Texel (OCT) in Den Burg.

Het voorstel wordt binnenkort besproken door de politieke partijen en voorgelegd aan de medezeggenschapsraden van de betrokken scholen. Bedoeling is dat het Onderwijs Centrum Texel de nieuwe plek wordt voor de basisscholen in Den Burg: de Jozefschool, de Fontein, de Thijsseschool, vrije school Stella Maris en de Kompasschool.

Beoogde locatie is in het verlengde van de OSG, ongeveer op de plek van Ons Genoegen. De scholen hebben in totaal 4100 vierkante meter nodig. Bedoeling is dat er een nieuw gebouw komt van 2600 vierkante meter en dat de scholen 1500 vierkante meter huren in het gebouw van de OSG. Daar komt ruimte beschikbaar door het dalend aantal leerlingen.

Het OCT gaat ondersteuning bieden aan de basisscholen in de buitendorpen, zodat die in de benen kunnen blijven. Volgens wethouder Hennie Huisman worden de scholen in de buitendorpen met de constructie die nu op tafel ligt toekomstbestendig gemaakt. De ondersteuning van het OCT bestaat straks onder meer uit interne begeleiding en administratie. De regie ligt volgens de wethouder bij de scholen in de buitendorpen.

De basisscholen in Den Burg behouden in het nieuwe OCT hun eigen identiteit. Streven is dat de bouw in 2018 kan beginnen en in juli 2019 klaar is. Er lopen al een paar jaar gesprekken over het beoogde onderwijscentrum. De nieuwbouw vervangt de huidige schoolgebouwen in Den Burg. Met de nieuwbouw kan volgens het college ingespeeld worden op veranderingen in het onderwijs. Er is tegenwoordig onder meer behoefte aan leerpleinen waar kinderen kunnen werken.