Arthur Oosterbaan toont het lam aan de gefacineerde bezoekers.
Arthur Oosterbaan toont het lam aan de gefacineerde bezoekers. Foto: Job Schepers

Vondst mummie leidt tot hele collectie

Een tikkeltje luguber, maar bijster interessant. Enthousiast als altijd toonde conservator Arthur Oosterbaan dinsdag een grote collectie gemummificeerde dieren aan de bezoekers van Ecomare.

"Toen we de drie ratten van Cecile en Bert de Boer kregen, waren we al enthousiast. Het is een hoogst uitzonderlijke vondst. Maar nadat het verhaal bekend was geworden, meldden ook andere Texelaars zich met andere vondsten. De kat was ooit achter een ruimte terecht gekomen en daar opgesloten geraakt. Sneu, maar het levert deze unieke vondst op. Naast de kat namelijk ook twee jongen", vertelt Oosterbaan terwijl hij steeds enthousiaster wordt. We spreken over mummies, maar in het geval van het lam is dat eigenlijk niet correct. "Die werd door een boer in de wei gevonden. Toch heeft het wel veel weg van een mummie. Je ziet bijvoorbeeld goed de uitgangen waar de insecten zijn uitgekropen. De dieren, waaronder ook een aantal muizen, zijn opvallend gaaf, zo is het vel van de ingedroogde kat nog goed te onderscheiden en ook de snorharen zitten er nog keurig aan.

De ratten

De ratten die werden gevonden in het huis van de familie De Boer zijn al flink wat jaren oud. "Het huis is gebouwd in 1933, Cécile en Bert wonen er sinds 1980. Ze waren nooit in die kruipruimte geweest en hebben ook nooit iets van ratten gemerkt. De mummies zijn dus waarschijnlijk veertig tot tachtig jaar oud. In de ruimte was het droog, en er moet een luchtstroom door hebben gelopen, die het vocht heeft afgevoerd. Anders zouden de dode ratten nooit mummies zijn geworden! Hoe ze daar terecht zijn gekomen en waar ze aan gestorven zijn is niet te zeggen. De haren en de ingewanden van de rattenmummies zijn verdwenen, maar verder zijn ze opvallend gaaf", schrijft Ecomare er over op hun website. "Naast die omstandigheden heb je dus insecten nodig die het vlees weg eten. Dat zie je dus ook bij het lam", vult Oosterbaan aan.

Omdat de vondst zo bijzonder is, worden de dieren opgenomen in de collectie van Ecomare. "Ze worden opgesloten in een luchtdichte doos, zodat er in ieder geval geen insecten bij kunnen. Op deze manier blijven ze veilig geconverseerd", legt Oosterbaan uit. Kinderen en volwassenen keken hun ogen uit, terwijl Oosterbaan uitlegde dat de natuur dit helemaal zelf had gedaan. "Niet zoals de Egyptenaren bijvoorbeeld, die mummificeerden ook van alles." Om er nog wat extra actualiteit aan te geven, ging Oosterbaan ook nog in op de rattenpopulatie op Texel. "Het zijn er dit jaar veel meer dan anders. Dat komt ook omdat bepaalde bestrijdingsmethoden niet meer mochten worden toegepast. Vooral bij de boeren veroorzaken ze nogal wat schade. Maar ratten zijn hele leuke en slimme dieren. Ze zijn zo slim dat ze ook zelden in vallen lopen."

Dat ratten leuke dieren zijn, ging er niet bij iedereen in. "Ik vind ze maar eng en levende helemaal. Ik vind er niets leuks aan", stelde een vrouwelijke bezoeker.

Afbeelding