De lijnbus en kleine busjes van de Texelhopper wachten passagiers op bij de boot.
De lijnbus en kleine busjes van de Texelhopper wachten passagiers op bij de boot. Foto: Gerard Timmerman

"Profeet" in eigen land minder gewaardeerd

Zoals de profeet in eigen land niet wordt geëerd, waarderen Texelaars de Texelhopper minder dan onze gasten. Op het provinciehuis in Haarlem heerst wél tevredenheid over de pilot. De Texelhopper gaat mee in de aanbesteding van het openbaar vervoer voor NHN, de concessie die in 2018 in gaat, geldt voor tien jaar.

"Bij de Texelhopper zien we de waardering door de toeristen oplopen naar een zeven, terwijl die door de Texelaars blijft hangen op een zesje", vertelt Hans Meijer, coördinator van de Texelhopper. Dat Texelaars kritische gebruikers van openbaar vervoer zijn, is niet nieuw. Ook bij de beoordeling van de Texelse boot is de waardering door gasten hoger dan die door de Texelaars. Wie in ieder geval enthousiast is over de Texelhopper is wethouder Eric Hercules. "Al voel ik me hier op Texel wel eens wat beschroomd om dat te uiten. Alsof we niet beseffen hoe goed we het hier voor elkaar hebben. Vrijwel alles wat we bij de start voor ogen hadden, is gerealiseerd. We hebben verspreid op het eiland 150 verschillende opstappunten, bereikbaarheid van de eerste tot en met de laatste boot. We zijn er enorm op vooruitgegaan, dorpen, vakantieparken en attracties zijn goed bereikbaar. Vergelijk dat maar eens met plattelandsgebieden elders in Nederland, waar de kaasschaafmethode is toegepast op het openbaar vervoer. Dat we zover zijn gekomen is dankzij Elisabeth Post, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor vervoer en de Texelse gemeenteraad die de pilot altijd gesteund heeft. "

Wat niet wegneemt dat de Texelhopper op het eiland, zeker in de aanloop, kritiek over zich heen heeft gekregen. Over het gemiddelde tarief van €3,- was niet iedereen te spreken. Inmiddels lijkt men er aan gewend, de introductie van dag- en gezinskaarten heeft de Texelhopper voor toeristen aantrekkelijker gemaakt. En vanaf april de OV-chipkaart op lijn 28, dat verhoogt het gemak. En als de nieuwe concessie volgend jaar in gaat, ook in de kleine busjes. Het rijden van de bus op de boot zorgde voor wie wist hoe het werkte voor gemak, maar voor wie het niet door had voor verwarring en irritatie. Ook die commotie is geluwd sinds de bus niet meer de boot op gaat. Klachten kwamen binnen over mensen die niet binnen de maximale tijd van een uur werden opgehaald. Ook dat is verbeterd. Meijer: "We zitten nu op een rijefficiëntie van 95 tot 97 procent. Circa drie procent moet langer wachten, maar dat zit in de marge van tien procent. In rustige tijden zitten we op 100 procent, bij grote drukte rond de 92 procent. Je moet er wel op tijd staan. En vooraf hebben aangegeven of je bijvoorbeeld bagage of een rolstoel hebt. De waardering van klanten voor de chauffeurs is top." Hercules: "Chauffeurs benaderen reizigers vriendelijk." Verbetering ook in de programmatuur. "De software moest speciaal voor de Texelhopper worden ontwikkeld. Die is parallel aan de ervaringen meegegroeid en verbeterd. Zo wordt nu de afstand tussen de haltes automatisch berekend. Nu zie je regelmatig dat als iemand belt dat hij of zij te horen krijgt dat hij binnen twintig minuten wordt opgehaald. Positieve ontwikkeling is ook dat inmiddels vijftig procent van de boekingen via de app gaat, dit ontlast de regiecentrale en verhoogt de efficiëntie." Op de kosten is met name vanuit de provinciale SP kritiek geuit. De provincie stelde twee keer het gangbare jaarbudget voor het OV beschikbaar. Hercules: "Met de ontwikkeling van de ICT, de regiecentrale en andere zaken waren veel kosten gemoeid. Maar in de nieuwe aanbesteding is geen sprake van een structurele verhoging van het budget. De Texelhopper is onderdeel van het totaalpakket. Het moet binnen de beschikbare acht ton subsidie passen." Het gebruik neemt jaarlijkse toe, logiesverstrekkers zijn een belangrijke schakel. "In de mate waarin bedrijven de Texelhopper promoten, zitten grote verschillen. Texelaars dragen als ambassadeurs wel bij aan het succes."