Wat ik zeggen wou

Parkeerbeleid

Afgelopen week zijn mijn vrouw en ik een midweek op uw mooie eiland geweest. We hadden een prachtig huisje aan de Rozendijk geboekt. Rondtoerend over het eiland viel ons al gauw al de parkeermeters op, blinkend in de zon.

Nu is uw eiland voor ons te groot om alles met de fiets te doen. Voor de auto blijken nagenoeg geen vrije parkeermogelijkheden meer. We vonden na veel zoeken de plekken in de bossen, een terrein naast het reddingsbootstation, ecomare, de slufter én De Koog waar de borden met vuilniszakken waren afgedekt. Voor het overige: betalen en wel €2,50 per uur. In de loop van de week lazen we in een advertentiekrant dat je via internet een parkeerkaart kon kopen voor €15,-. Het internetcafe hebben we niet kunnen vinden.

Ik vind dit zeer onvriendelijk voor uw gasten op het eiland. Inwoners van Texel betalen voor een jaarkaart € 20,-. De parkeerkaart voor uw gasten (€ 15,-/week) is daarom een verkapte vorm van toeristenbelasting. Hoe inhalig wil je zijn.

Ik kan me voorstellen dat in het centrum van de dorpen voor parkeren wordt betaald, maar geef tenminste de mogelijkheid aan de rand van de dorpen, bij de strandopgangen en bij de strandtenten de mogelijkheid om vrij te parkeren, desnoods verdeeld in vrij (achteraan) en betaald parkeren. De parkeermeters zijn geplaatst, de investering gedaan, maar wees weer gastvrij en plaats op de parkeerterreinen borden waarachter vrij geparkeerd kan worden. Pas dan komen wij graag terug.

Met vriendelijke groet,

Frâns Boersma, Oudwoude.