Gedeputeerde Adnan Tekin en burgemeester Michiel Uitdehaag openen Dorpzicht.
Gedeputeerde Adnan Tekin en burgemeester Michiel Uitdehaag openen Dorpzicht. Foto: Jeroen van Hattum

Dorpzicht geopend met oud liefdesverhaal

Geen verhalen over de huidige natuur; schrijver Mathijs Deen nam de bezoekers van Dorpzicht bij De Cocksdorp vrijdag tijdens de officiële opening van het natuurgebied mee terug in de tijd dat polder Eierland net ontgonnen was.

Deen, schrijver van het boek De Wadden, bracht tijdens de opening van het nieuwe natuurgebied de zomer van 1868 in herinnering. Het jaar dat plantendeskundige Franciscus Holkema op Texel was om onderzoek te doen naar het rijke plantenleven op de Waddeneilanden.

Holkema verbleef in die dagen bij dominee Huizinga en kon het goed vinden met zijn dochter Sina. Wat nu Dorpzicht is, was in die dagen nog een woest, zilt en van iedereen verlaten gebied, dus extra aantrekkelijk voor de twee om ongestoord samen te kunnen zijn. Holkema behield echter ook oog voor het plantenleven om zich heen wat leidde tot een proefschrift dat Jac. P. Thijsse, de latere oprichter van Natuurmonumenten, ertoe aanzette om als leraar naar Texel te gaan.

Deen haalde de historie op om een parallel te trekken met de huidige tijd: Dorpzicht, vroeger landbouwgebied, is nu opnieuw natuur waar mensen ongestoord kunnen wandelen en van de omgeving kunnen genieten. Hij vond het daarom passend het verhaal van Franciscus en Sina aan het gebied te koppelen. Tot een lange verbintenis tussen beiden kwam het overigens niet, ze overleden allebei al op jonge leeftijd. Deen merkte droogjes op dat Dorpzicht ook niet helemaal is teruggeven aan de natuur. "Er zit nog steeds een dijk omheen..."

Gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland opende Dorpzicht officieel als natuurgebied door samen met burgemeester Michiel Uitdehaag een lint door te knippen, Dat gebeurde op de nieuwe brug die bij de kruising van de Postweg en de Hollandseweg over een kreek is gelegd. Tekin is de opvolger van Tjeerd Talsma die vorig jaar overleed. Het was zijn eerste bezoek als gedeputeerde aan het eiland. De provinciebestuurder liet weten ook graag aanwezig te zijn bij de openingen van Waalenburg, de Bol en de Hanenplas die net als Dorpzicht onderdeel zijn van het programma Natuurontwikkeling Texel. Provincie, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LTO en De Lieuw stelden dat programma in 2013 met elkaar vast na jaren van praten, voorbereiden en onderhandelen.

De genodigden maakten vrijdag na de officiële handeling een wandeling door het 144 hectare grote natuurgebied aan de rand van De Cocksdorp. De afgelopen maanden werd de grond geplagd, oude kreken in ere hersteld, een nieuwe kreek aangelegd, een bosje weggehaald en een wandelpad aangelegd voor een 'rondje Dorpzicht'. Ook is er een vogeluitkijkpunt gekomen in de buurt van de Hoofdweg. De veranderingen moeten ervoor zorgen dat Dorpzicht aantrekkelijker wordt voor weidevogels, zeldzame orchideeën en andere bijzondere planten.

Staatsbosbeheer, eigenaar van de meeste grond in het gebied, is in gesprek met twee boeren over de pacht van Dorpzicht. Volgens boswachter Erik van der Spek is het de bedoeling dat het gras wordt gehooid en dat het land wordt gebruikt voor nabeweiding door runderen. De sloop van de oude schuur en silo bij boerderij Dorpzicht is inmiddels voltooid. Het puin wordt gebruikt voor het opknappen van het Slag der Nederlanden, een pad bij de Nederlanden. Dorpzicht zelf blijft staan. Dat is nu anti-kraak. Staatsbosbeheer is bezig het pand een recreatieve bestemming te geven. Eilanddichter Mare van der Mast droeg onderweg een gedicht voor dat aan Dorpzicht was gewijd.