Start van de TexelTrail op camping Kogerstrand in De Koog.
Start van de TexelTrail op camping Kogerstrand in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

Pijnlijke spieren snel vergeten na bezoek aan masseur

Het afzien is te lezen op het gezicht van Richard Bousma. Hij had zich voorgenomen zaterdag 50 kilometer te lopen tijdens de TexelTrail, maar zijn hamstrings gooiden roet in het eten.

Tot 27 kilometer gaat het goed, maar daarna beginnen de spieren in zijn dijbeen op te spelen. Op karakter loopt Bousma door tot 42 kilometer, maar de laatste acht kilometers zijn teveel van het goede. Teleurstelling? Valt mee. Glenn van Ginkel, eveneens deelnemer aan de TexelTrail en collega van Bousma bij de brandweer, staat naast hem en spreekt bemoedigende woorden. "Je hebt hier wel even een marathon gelopen." Dat besef is er. De 50 km is weliswaar niet uitgelopen, maar de prestatie is er niet minder om. Wat rest bij het eindpunt van de Texeltrail in Kaapsnol in De Koog is een gang naar masseur Sido Overdijk om de geplaagde hamstrings tot rust te laten komen.

In totaal 350 hardlopers doen mee aan de zogeheten trailrun door het nationaal park Duinen van Texel. Afstanden van 15, 25, 40 en 50 kilometer worden er gelopen. Het is afzien, maar daardoor tegelijkertijd ook aantrekkelijk. "Elk jaar vraag ik me af waarom ik mee doe", vertelt Pieter Krugers als hij net de 15 kilometer achter de rug heeft, "maar het jaar daarop doe ik graag weer mee." Met de mist leek het hardlopen een koude exercitie te worden, maar dat viel volgens de lopers mee. "Ik dacht dat ik te koud gekleed was", vertelt Van Ginkel, "maar alleen het eerste stukje was een beetje koud, daarna niet meer." Volgens Martien Witte, een van de Texelaars op de 25 kilometer, ging het lekker. Dat gevoel was er na afloop ook bij Monique Visch. "Het ging super." De hond is mee en die heeft de 15 kilometer ook moeiteloos gelopen. Het voltooien van de tocht wordt gevierd met een welverdiend glas Skuumkoppe.

De TexelTrail, die voor de vijfde keer werd gehouden, kent liefst 45 deelnemers op de 50 kilometer. Dat is volgens organisator AV Texel mede te danken aan de Zestig van Texel die op Tweede Paasdag voor de elfde keer wordt gehouden. Diverse deelnemers aan de 60 kilometer gebruiken de TexelTrail om alvast te oefenen op het eiland. De trailrun kent ook nog een Texelse winnaar: Remko Nagtegaal komt op de 40 kilometer in 3.25.44 uur als snelste man over de finish. Met Bousma, die na 42 kilometer moest stoppen, gaat het na een bezoek aan Overdijk alweer een stuk beter. "Echt top dat zulke mensen hier zijn om je na afloop op te vangen."