Niek Bron en Marleen Tromp (rechts)  adviseren Maaike Koning over een goede werkhouding.
Niek Bron en Marleen Tromp (rechts) adviseren Maaike Koning over een goede werkhouding. Foto: Gerard Timmerman

Hoe gezond is uw

werkomgeving?

Hoe gezond is uw werkomgeving? En hoe verantwoord is uw werkhouding? Want of je nu op kantoor zit, in de kapsalon staat, als boer in de melkput of in de gezondheidszorg, op allerlei werkplekken kun je te maken krijgen met fysieke of mentale klachten.

Werkzaamheden worden vaak onnodige belastend uitgevoerd. Het geeft ongemak en kan uiteindelijk leiden tot klachten en ziekteverzuim. Vervelend voor de medewerker en een grote kostenpost voor de werkgever. Bovendien, we weten inmiddels allemaal dat de pensioenleeftijd is opgeschoven. Niet meer rond je 60ste in de VUT, maar doorwerken tot je 67ste. We hebben er dus, misschien nog wel meer dan voorheen, belang bij dat we gezond oud worden en zuinig omspringen met ons lichaam. Dat geldt voor wie een zwaar beroep heeft, maar zeker ook de medewerker op kantoor. "Zitten is het nieuwe roken", zeggen Marleen Tromp, Oefentherapeut Cesar- Mensendieck (therapeut voor houding en beweging), en algemeen fysiotherapeut Niek Bron. Marleen heeft haar eigen bedrijf Oefentherapie Texel, Niek werkt sinds november bij Fysio Team Texel. In samenwerking met Lust for Sport hebben ze "Gezond Werk Texel" ontwikkeld. Om bedrijven op Texel te ondersteunen om gezond werken beter in de praktijk te brengen. "Lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen en teruggedrongen op een praktische en effectieve manier."

Bekend is het fenomeen beroepsziekten, alsof het iets is waarmee iedereen die een bepaald vak heeft vroeg of laat te maken krijgt. Denk aan rug-, knie- en andere klachten bij zware beroepen en RSI bij mensen die veel aan de computer zitten. Marleen: "We hebben tegenwoordig veel werk achter het beeldscherm. Bij een verkeerde houding kan dat tot allerlei klachten leiden. Er zijn tegenwoordig allerlei bureaustoelen in de handel, die je op allerlei manieren kunt instellen. Probleem is dat mensen vaak niet weten hoe dat moet. Ook al heb je nog zo'n goede stoel, als de zithoogte niet goed is of de rug- of armleuningen niet juist, dan helpt het weinig." Zo is het eigenlijk met veel beroepen. Er zijn allerlei machines en andere hulpmiddelen die ons werk lichter en aangenamer hebben gemaakt en waardoor we dat efficiƫnter en sneller kunnen doen. De boer die niet meer gehurkt onder de koeien hoeft bij het melken of de visserman die niet meer op zijn knieƫn over het dek kruipt om de vis te sorteren. Maar daarmee zijn niet alle klachten verdwenen. Niek: "Vaak een kwestie van de verkeerde houding. Te ver moeten reiken, waardoor je bijvoorbeeld naar voren moet leunen. Vaak is het met een paar simpele aanpassingen te verhelpen."