Politiek open voor

discussie coffeeshop

Meerdere politieke partijen op Texel staan open voor een discussie over de vraag of het eiland een coffeeshop zou moeten krijgen.

Dat viel woensdagavond op te maken uit een verder nogal tumultueus verlopen behandeling van het onderwerp in de raadsvergadering. Een motie van Texel 2010 en Texels Belang tegen een coffeeshop op Texel werd verworpen. Aan het beleid om geen coffeeshops op Texel toe te staan, werd verder niet getornd.

Belangstelling was er wel voor een notitie van Frits Langeveld om het Texels beleid voor softdrugs tegen het licht te houden en een stichting op te richten waar een coffeeshop onder zou moeten vallen. Daar zou dan nog eens verder over gediscussieerd moeten worden. De VVD was al een stap verder. Fractievoorzitter Jur Schuiringa lanceerde het idee om De Bolder Texelse weed te laten kweken en een coffeeshop te vestigen in het politiebureau in Den Burg. "Dan wordt die ruimte ook weer gebruikt."

Burgemeester Michiel Uitdehaag zei niet wakker te liggen van de vraag of Texel wel of geen coffeeshop zou moeten krijgen. Hij vond het wel zorgwekkend als er een taboe op het voeren van een discussie zou komen en dat gevoel kreeg hij bij de motie die op tafel lag. Daarin werd onder meer de sneer uitgedeeld naar burgemeester Schuiling van Den Helder zich met zijn eigen gemeente te bemoeien. Schuiling kwam met het idee om coffeeshops beter te spreiden over de regio, waaronder Texel. Uitdehaag merkte op dat Texel graag een zelfstandige gemeente blijft, maar dat samenwerking tussen de vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland daarvoor wel essentieel is. Binnen dat kader was het voorstel van Schuiling gedaan.

Uitdehaag wees erop dat, als er een coffeeshop op Texel zou komen, Duitse gasten niet zomaar naar binnen kunnen gaan. Hij refereerde daarmee aan de grensstreek in Brabant en Limburg waar mensen uit het buitenland officieel ook geen toegang hebben in coffeeshops. Een eventuele komst van een coffeeshop zou niet betekenen dat de strijd tegen harddrugs op het eiland verandert. Bij de kwestie is ook nog van belang of de Tweede Kamer en de Eerste Kamer akkoord gaan met de legalisering van softdrugs.

Henk Jonker zei namens Texel 2010 tegen een coffeeshop te zijn vanwege de criminaliteit die eromheen hangt. Hij verwees ook naar extra afvaarten met de boot voor Texelaars als gevolg van het gebruik van drugs. Meer over de raad en het tumultueuze verloop elders in deze krant.