Raad effent weg voor biovergister Noorden

De bestemming van het terrein van AT Texel aan de Schorrenweg in polder Het Noorden mag veranderen om de komst van een biomassavergister mogelijk te maken. Dat heeft een meerderheid van de raad besloten.

Het college heeft toestemming gekregen om de bestemming in het bestemmingsplan Buitengebied te veranderen naar 'specifieke vorm van agrarisch - biovergistingsinstallatie'. Bedoeling is dat er een installatie komt waar op jaarbasis uit circa 6000 ton gras gas wordt gewonnen dat in het Texels aardgasnet wordt gepompt. Het gras komt van 100 tot 150 hectare grasland die AB Texel en AT Texel inzaaien als wisselteelt voor aardappels. Het gaat om een pilot van twee jaar.

Texels Belang, Eiland Belang en Sterk Texel waren tegen. Raadslid Veronne Koot (TB) stelde voor nu nog geen besluit te nemen omdat nog niet alle vragen waren beantwoord, maar zij trof geen meerderheid. Opgemerkt werd dat het om een pilot gaat en dat de initiatiefnemers (Gasunie New Energy, AB Texel en AT Texel) nog niet op alle vragen antwoorden kunnen geven. Koot zei ook duidelijkheid te missen over duurzaamheid. "Er worden mooie vergezichten geschetst, maar kost het straks niet meer dan dat het oplevert?"

Ben Zegeren (CDA) benadrukte dat het om een droge vergister gaat en dat de proef prima past in het streven van Texel om proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen te zijn. Hij omschreef de vergister als een vergrote uitvoering van een laboratoriumopstelling. Jan Aris Eelman (Eiland Belang) sloot zich aan bij Koot en verwees ook naar een brief van Tien voor Texel die zich tegen de komst van de biovergister heeft uitgesproken.

Jaap Vlaming (GroenLinks) was voorstander, onder meer omdat het een droge vergisting is. De Regionale Uitvoeringsdienst houdt de zaak volgens hem goed in de gaten. Die mening was ook Astrid van de Wetering (D66) toegedaan. Remko van de Belt (PvdA) zei het project vol vertrouwen tegemoet te zien.

Jur Schuiringa (VVD) had het gevoel dat Texels Belang op de stoel van de ondernemer was gaan zitten en dat moesten ze volgens hem niet doen. Hij benadrukte dat het een initiatief is waar geen dubbeltje gemeenschapsgeld in is gaan zitten en dat er bij de vergunningaanvraag nog veel wordt getoetst voordat er een vergunning wordt afgegeven. De afhandeling van het traject dat nu nog volgt voordat er gestart kan worden, is in handen van burgemeester en wethouders.