Achter de schermen

Hand geven

Dat was iets dat ik in mijn journalistieke loopbaan nog amper heb meegemaakt: raadsleden die elkaar na afloop van een raadsvergadering geen hand willen geven. Je kunt het als raadsleden tijdens een vergadering hartgrondig met elkaar oneens zijn en elkaar inhoudelijk bestrijden, maar na afloop geef je elkaar wel een hand. Dat is een mores die bij het politieke bedrijf hoort.

Het toeval wilde dat ik er woensdagavond bovenop stond toen het gebeurde. Vanuit Texel 2010 was er even geen behoefte om bij de VVD de handen te schudden. Het paste bij de emotie en animositeit op dat moment tussen een aantal raadsleden, maar daarmee ga ik het niet goed praten.

Sterker, bij deze een dringend advies aan coalitiegenoten Texel 2010, VVD en PvdA eens een goed gesprek met elkaar te hebben. De sneeuw is helaas al verdwenen, anders had het voor de drie politieke partijen geen kwaad gekund onderling eens een goed sneeuwballengevecht te houden. De een zou ongetwijfeld wat 'witter' uit de strijd zijn gekomen dan de ander, maar je zou er wel even een hoop opgekropt zeer mee uit je lichaam kunnen gooien...

Serieus gezegd: VVD, PvdA en Texel 2010 hebben nog meer dan een jaar met elkaar te gaan tot de raadsverkiezingen in 2018. Zoals de partijen nu met elkaar omgaan, wordt dat een lang jaar. Je kunt je zelfs afvragen of ze de rit met elkaar uitzitten, al denk ik dat Texel niet gebaat is bij een breuk in de coalitie. Je bent zo weer een paar maanden verder voordat de schade hersteld is.

Het onderwerp aankaarten, betekent mijn inziens ook met een mogelijke oplossing komen. Bij een van mijn hobby's aan de overkant heb ik jaarlijks te maken met ruziƫnde kinderen die vrolijk naar elkaar wijzen als je vraagt wie er begonnen is met ruziemaken. Die vraag heeft dus geen enkele zin. Een betere vraag is wie er bereid is om als eerste te stoppen met ruziemaken. Het resultaat kan soms verbluffend zijn.

Daarom bij deze het advies aan de drie coalitiepartijen: kijk waar je elkaar kunt vinden en gebruik dat als basis voor het komend jaar. Tegen de tijd dat de verkiezingen eraan komen, mogen de handschoenen uit en kun je elkaar bestrijden. En dan svp niet verzuimen elkaar na afloop wel even een hand te geven!

Jeroen van Hattum