Raadsvergadering in mineur

De raadsvergadering is woensdagavond in mineur geƫindigd. De sfeer was narrig en na afloop wilde zelfs niet iedereen meer handen schudden met elkaar.

De narrigheid hing al vanaf het begin van de raadsvergadering in de raadzaal. De pijn zat hem, bleek later, in de motie van Texel 2010 tegen de coffeeshops en vooral de toon die in de motie tegen burgemeester Koen Schuiling van Den Helder werd aangeslagen.

Voordat die motie ter sprake kwam, was er eerder op de avond al een botsing tussen raadsleden Astrid van de Wetering (D66) en Nico Erwich (Texel 2010) tijdens een discussie over de nieuwe sporthal in Den Burg. Erwich kaartte iets aan over evenementen en dat viel verkeerd in de raadzaal, omdat hij vanuit zijn professie als organisator bij evenementen op Texel betrokken is.

Van de Wetering vroeg of raadslid Henk Jonker misschien een volgende keer namens Texel 2010 het woord over de sporthal zou willen voeren, waarna Erwich zich aangevallen voelde op zijn integriteit. Burgemeester Michiel Uitdehaag maakte een eind aan de discussie met het verzoek om dergelijke discussies onderling met elkaar te doen. Hij verklaarde hardop niet te twijfelen aan de integriteit van Erwich.

Bij de behandeling van de motie over de coffeeshop gingen de remmen los. Peter van Sijp (VVD) betitelde de motie als aanmatigend en onbeschoft omdat de burgemeester van Den Helder erin werd aangevallen. Jur Schuiringa (VVD) vertelde dat hij zijn excuses bij Schuiling had aangeboden voor de motie die "een partijtje op Texel" had gemaakt.

Dat viel weer verkeerd bij Henk Jonker die net een beladen betoog had gehouden tegen een coffeeshop. Zijn onderliggende wrevel lag met name in het feit dat iemand de band van zijn auto had laten leeglopen. Jonker zei zich naast zijn werk graag in te zetten als raadslid, maar de lol ging er voor hem wel af als dat tot leeggelopen autobanden gaat leiden waar ongelukken uit voort kunnen komen. Hij uitte zijn wrevel naar aanleiding van een blog van redacteur Job Schepers van deze krant, waarna andere politieke partijen Jonker een halt toeriepen.

Bij het in stemming brengen van de motie verliet de VVD uit protest de zaal en waren ook CDA en D66 afwezig. Burgemeester Uitdehaag besloot niet te wachten tot zij terug waren, maar bracht de motie bij de overgebleven raadsleden in stemming, Die kreeg alleen steun van Texel 2010 en Texel Belang en werd daarmee verworpen. De sfeer was op dat moment al lang en breed verdwenen uit de raadzaal. Dat werd er ook niet beter op toen na afloop Texel 2010 bij de VVD de handen niet meer wilde schudden, terwijl dat wel gebruikelijk is na een raadsvergadering.