De inzameling van afval afkomstig uit kleinere recreatieparken, is geen gemeentelijke taak meer. Toch haalt de gemeente het nog op.
De inzameling van afval afkomstig uit kleinere recreatieparken, is geen gemeentelijke taak meer. Toch haalt de gemeente het nog op. Foto: Gerard Timmerman

Inzameling van bedrijfsafval heet hangijzer

Het inzamelen van bedrijfsafval is geen publiekrechtelijke taak. Zo staat het in het Grondstoffenplan 2013-2020. Onder bedrijfsafval valt ook dat van recreatiebedrijven. Toch haalt de gemeente bij menig Texels recreatiepark afval op. Is dt in strijd met het eigen Grondstoffenplan?

De gemeente is niet verantwoordelijk voor het afval van bedrijven. Conform het algemene uitgangspunt in de Wet milieubeheer dient elk bedrijf zelf zorg te dragen voor de verwijdering van haar eigen afval. Dat geldt ook voor het afval van recreatiebedrijven. Al het afval dat toeristen op de Texelse recreatiebedrijven produceren is volgens de wet bedrijfsafval en daarmee is de verwijdering daarvan primair de zorg voor het bedrijf waar dat afval is ontstaan. Maar desondanks zamelt de gemeente Texel, ondanks dat het geen publieke taak is, vanaf het begin ook afval van bedrijven in. In de Wet Markt en Overheid zijn aanvullende eisen gesteld, omdat overheden bij het verrichten van dergelijke economische activiteiten oneigenlijk gebruik kunnen maken van publieke middelen, wat kan leiden tot concurrentievervalsing met bedrijven.

De tekst is letterlijk overgenomen uit het Grondstoffenplan dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. Maar desondanks blijft de gemeente het afval ophalen bij een flink aantal kleinere, oudere recreatieparken. Deze bedrijven dragen ook Reinigingsrecht af. Wat betekent dat de twee Texelse bedrijven die zich bezighouden met de inzameling van bedrijfsafval hier geen boodschap hebben. Het lijkt er dus op dat de gemeente in strijd handelt met het eigen grondstoffenplan. De vraag in hoeverre dit het geval is en waarom dit gebeurt, legden we voor aan het college. Net als de vraag of er een termijn is gesteld waarop de gemeente stopt met de inzameling van dit bedrijfsafval (en dat deze bedrijven dus ook geen reinigingsrecht meer hoeven te betalen?).

Het college zegt hierover: "De gemeente kan afvalstoffenheffing opleggen op percelen waar huishoudelijke afvalstoffen vrij komen. Daaronder vallen ook vakantiewoningen. De gemeente handelt hiermee niet in strijd met eigen grondstoffenplan en de Afvalstoffenverordening. Bij een beperkt aantal bedrijven wordt op hun uitdrukkelijk verzoek nog bedrijfsafval ingezameld. De gemeente gaat hier stapsgewijs mee stoppen."

In het Grondstoffenplan staat verder over particulier afval: "De maximale hoeveelheden die men per huishouden bij de Hamster mag aanbieden wordt vanaf 2015 vastgesteld op 1200 kg of maximaal vier ophaalbeurten". Betekent dit dat de huisjes op kleinere parken (die ook reinigingsrecht betalen) dit recht ook hebben? Dat zou bij elkaar een flinke hoop gratis gestort bedrijfsafval zijn, waarvan de gemeente opdraait voor de kosten van verwerking. Het college zegt hierover: "Alle percelen waarvoor afvalstoffenheffing wordt opgelegd kunnen gebruik maken van dezelfde rechten. Alle kosten en baten daarvan zijn verrekend in de afvalstoffenheffing die is opgelegd. In de registratie voor het aanleveren van grof vuil wordt daardoor geen onderscheid gemaakt tussen vakantiewoningen en huishoudens." In de Afvalwijzer op de website van de gemeente staat (in tegenspraak met het eigen Grondstoffenplan, waar jaarlijks 1200 kg als maximum wordt genoemd) dat iedereen die afvalstoffenheffing betaalt per dag maximaal 250 kilogram afval mag storten. B en w in een reactie: "De gemeente is in gesprek met de HVC over de aanpassing van het afvalbrengstation op de Hamster. Daarin wordt ook een adequate registratie van de aanbieders en de door hen aangeboden grond- en afvalstoffen opgenomen."

Cees Hoogerheide (Sterk Texel) kaartte de kwestie een jaar geleden aan in de politiek. "Ik vind dat als je als gemeente je taak vaststelt, dat je jezelf daar ook aan moet houden."