René Remmers en Karin van Dompselaar van Streekrestaurant Topido met hun boek
René Remmers en Karin van Dompselaar van Streekrestaurant Topido met hun boek "Hartstocht & Heerlijkheid". Foto: Gerard Timmerman

Boek Topido ademt passie voor het vak

"Zonder de Texelse producten kunnen wij geen heerlijke gerechten bereiden." Het boek "Hartstocht & Heerlijkheid" van Karin van Dompselaar en René Remmers van Streekrestaurant Topido is daarom ook een eerbetoon aan hun Texelse leveranciers.

De titel van het boek is niet overdreven: elk woord, beeld en recept in dit boek getuigt van passie voor het vak. Gastvrouw Karin over de samenstelling van de menukaart, kok René over zijn ingrediënten, boer Jan Hin over zijn vee, Jan Hottentot over paling, de gebroeders Boersen over aardbeien en andere leveranciers over hún producten. Persoonlijke verhalen, met veel gevoel en sprekende foto's. Het zijn ook de verhalen van deze leveranciers die ze de gasten in hun restaurant zo graag vertellen. René: "Het mooie van lokale producten is dat alles tastbaar en traceerbaar is. Je hebt ook iets te vertellen aan tafel. Ik praat met gasten bijvoorbeeld over de Lakenvelder koeien van de familie Hin van de Oude Witte Engel. Iedereen rijdt daar langs. En over de kaas van Novalishoeve. Of het Texels bier. Die verhalen maken het persoonlijk. Mensen worden enthousiast en dan willen ze daar de volgende dag ook zelf even kijken."

René is kind aan huis bij zijn leveranciers. "Zo enthousiast als Bert Keijser kan vertellen over aardappelen. Ik wilde eens een vegetarisch gerecht maken met verschillende soorten aardappelen. Ben ik op een morgen bij Bert langs gegaan. Diezelfde middag kwam hij langs met vijf verschillende zakjes. Die had hij op verschillende akkers speciaal voor mij gerooid." En zo passeren allerlei verhalen de revue. "Van gasten en leveranciers hoor ik dat niemand zó ver gaat in het zoeken van producten op het eiland als ik. Wanneer een bepaald product er een bepaalde periode niet is, dan ga ik het niet van de overkant halen. We serveren het alleen als we het op Texel kunnen krijgen. We willen het op het eiland houden."

Het idee voor het boek ontstond ruim een jaar geleden. René had al jaren de wens een deel van zijn recepten te bundelen. Gasten vragen vaak naar zijn recepturen. Hij maakt er geen geheim van en geeft deze regelmatig mee naar huis. "Als je deelt, word je samen beter." Kookboeken zijn er al in overvloed, dit moest méér zijn. "We vinden het belangrijk om onze leveranciers, die met zóveel toewijding met hun producten bezig zijn, aan het woord te laten en te luisteren naar wat hen drijft, waar de passie voor hun product en werk vandaan komt."

Makkelijker gezegd dan gedaan. Het trof dat Karin Pieter de Vries al van kinds af aan kent en dat hij geregeld een hapje eet in Topido. De fotograaf werd op een avond, samen met vormgever Ralph Grabowski, aan een tafeltje in het restaurant gezet. "Ga de sfeer maar eens een avondje proeven. Dát gevoel moet in ons boek komen." De mensen die aan het woord komen zijn treffend geportretteerd. Tekstschrijfster Corrie Timmer ging op pad om alle toeleveranciers het hemd van het lijf te vragen over hun passie. Ze wist precies de juiste snaar te raken en genoot ook zelf van de gesprekken. Zo bracht ze een hele middag door in de boomgaard van fruitteler Kees Keijser.

Zoals Karin en René hun hele ziel en zaligheid in hun bedrijf steken, zo deden ze dat ook met het boek. "Hartstocht & Heerlijkheid" getuigt van toewijding en drang naar perfectie. 143 pagina's dik, gedrukt bij Langeveld & De Rooy, is voor €24,95 te koop bij Topido, de boekhandels en op veel andere plekken op het eiland.