Helderse burgemeester pleit voor spreiding van coffeeshops in regio

De politieke partijen op Texel, in Hollands Kroon, Schagen en Den Helder moeten denken over de vraag om coffeeshops in de Noordkop beter te spreiden.

Die oproep heeft burgemeester Koen Schuiling van Den Helder gedaan. Den Helder kent drie coffeeshops, Schagen heeft er één en op Texel en in Hollands Kroon zijn geen coffeeshops. Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Helder komen inwoners van Texel en Hollands Kroon echter wel naar de vier bestaande zaken, waardoor zij er de overlast van ervaren. Schuiling heeft de politieke partijen gevraagd het onderwerp komende donderdag in de Noordkopraad aan te kaarten. Dat is het overlegorgaan van de vier gemeenteraden in de Noordkop.

Het kan leiden tot de vraag of er ook op Texel een coffeeshop zou moeten komen. Vooralsnog staat de gemeente verkooppunten van softdrugs op het eiland niet toe. Dat heeft de raad in 1996 in een raadsbesluit bepaald.

Er wordt echter verschillend over gedacht. De PvdA pleitte in 2014 in haar verkiezingsprogramma nadrukkelijk vóór een coffeeshop op Texel om meer toezicht te hebben op de handel in softdrugs. "Liever een beter gecontroleerd gebruik dan dealen vanuit huiskamers en op straat", was het motto. Texel 2010 sprak zich in het verkiezingsprogramma nadrukkelijk tegen een coffeeshop uit.

In het samenwerkingsakkoord van VVD, PvdA en Texel 2010 uit 2014 (waarop beleid van de gemeente wordt gebaseerd) is het woord coffeeshop niet te vinden. Wel wordt gesteld dat "bovenmatig gebruik van alcohol en drugs op alle mogelijke manieren moet worden ontmoedigd."