De Koog wil uitgaan in het dorp weer op de kaart zetten, zoals hier bij Tropical.
De Koog wil uitgaan in het dorp weer op de kaart zetten, zoals hier bij Tropical. Foto: Archief Texelse Courant

De Koog Leeft! moet uitgaan in De Koog weer op kaart zetten

'De Koog kleurt oranje', 'De Koog gaat los!', 'Rondje De Koog', 'Back to the Sixties', 'Mokum in De Koog' en het 'Tropical Sea Festival'.

Een aantal evenementen dat horeca-ondernemers in De Koog, verenigd in de Stichting HEK, het komend jaar wil houden. Ze gaan daarvoor campagne voeren met de leus 'De Koog leeft!'. Dat moet het stappen en uitgaan in de badplaats weer op de kaart zetten.

Volgens Jeroen van Rossum, voorzitter van HEK (Horeca Evenementen De Koog) wordt ingespeeld op de veranderende samenstelling van toeristen. De gemiddelde leeftijd van gasten ligt hoger dan een paar jaar geleden. "Festivals, evenementen, outdoor entertainment, dat is het nieuwe uitgaan." HEK ziet de Dorpsstraat als dé locatie voor de evenementen die op het programma staan.

Met de nieuwe campagne gaat de stichting, die een paar jaar geleden werd opgericht, door op de weg die vorig jaar werd ingeslagen. De horeca-ondernemers gingen toen een samenwerking aan met Puur Zsa Zsa Zsu Eventmanagement van Valerie Jongeneel, waarna ze gezamenlijk het Tropical Sea Festival nieuw leven inbliezen. "Dit heeft zijn vruchten afgeworpen en is het startpunt geweest om nu door te pakken." HEK begint zondag 26 februari met het evenement Korenslag. Grote en kleine koren van Texel en de overkant zingen smartlappen, gospel, rock en zeeliederen bij verschillende horecabedrijven in het dorp. Op 23 april wordt de Texelse Bierproeverij gehouden en op 27 april staat 'De Koog kleurt oranje' in de planning.

Volgens de stichting HEK is het de kracht van De Koog Leeft! om in de Dorpstraat diverse partijen met elkaar te verbinden. Van Rossum: "Door het koppelen van alle leden, omlijst door de straat, de pleinen en omliggende locaties weet HEK een plek te creëren om een interessant programma neer te zetten. Alles vindt plaats in de bestaande horecabedrijven."

Volgens Van Rossum en bestuurslid Mascha Engel zijn alle leden van HEK positief gestemd om er wat van te maken. "Verandering is goed. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren geven ons de kans te vernieuwen en te laten zien dat we er zeker toe doen. De Koog leeft! was daarmee een logische kreet." HEK heeft een eigen pagina op Facebook (onder de naam "dekoogleeft') waarop alle informatie over de evenementen wordt gebundeld.