Piet Rodenburg doet het weer

Zware omstandigheden voor schaatsers die de afgelopen weken op de Weissensee meededen aan de alternatieve Elfstedentocht. Piet Rodenburg wist de tocht tot twee keer toe te voltooien, andere Texelaars schaatsten kortere afstanden of moesten voortijdig opgeven.

In alle vroegte begonnen Nelleke van Heerwaarden, Evelien Dijkstra-Trap en Piet Rodenburg vrijdag 27 januari om 7.00 uur aan de eerste tocht. Op dat moment was het nog donker en werd met lichtjes geschaatst. Die dag waren de omstandigheden om te schaatsen bijzonder gunstig. Het had de weken ervoor hard gevroren zodat er ook gedeeltelijk op het "grote meer" in dit hoog gelegen deel van Karinthiƫ geschaatst kon worden. Bij de start was de temperatuur circa min 15 graden. Er was een ronde van 16,6 kilometer uitgezet. Toen het licht werd was er een blauwe hemel en stond er geen wind. Nelleke van Heerwaarden heeft 75 km geschaatst en Evelien Dijkstra kwam zelfs tot 100 km. Piet Rodenburg spande de kroon met 200 km, de volle afstand. De 68-jarige Texelse veehouder en ijsboer van hoeve Labora verrichtte dat huzarenstukje inmiddels voor de 45ste keer.

Dinsdag 31 januari was er weer een tocht over 200 km. Nu stonden Jet van Karsen, Nel Bruining, Sybe van der Zee en wederom Piet Rodenburg om zeven uur aan de start. Deze dag werd er op het kleine en het gehele grote meer gereden omdat het nu verantwoord was er met auto's over te rijden om eventuele ongevallen snel te kunnen bereiken. Nu kon er acht keer een ronde van 25 km geschaatst worden. Bij de start was de temperatuur nog onder nul, dit liep echter al snel op zodat de thermometer rond de middag plus 6 graden aan gaf. Later begon de wind nog behoorlijk aan te trekken. Het ijs werd op sommige plaatsen zo zacht dat de schaatsers door het boven laagje heen zakten. Er was zelfs een stuk bij van 4 km waarbij dit zo was en hier moesten ze iedere ronde twee keer overheen. Voor de meesten was het meer lopen dan schaatsen. Sybe van der Zee had er na drie ronden geen plezier meer in en stopte na 75 km. Jet van Karsen reed met Piet Rodenburg maar kreeg het na 125 km benauwd en moest opgeven. Nel Bruining viel bij het ingaan van de laatste ronde dusdanig dat ze haar pols kneusde en zoveel pijn had dat ze naar de EHBO post op het ijs moest en van de dokter niet verder mocht. Haar tocht eindigde bij 175 km. Piet Rodenburg wist als enige Texelaar ook deze barre tocht van 200 km, zijn 46ste inmiddels, tot een succesvol einde te brengen.

Ook vrijdag 3 februari was er een tocht. Het weer was ongeveer hetzelfde als dinsdag maar nu regende het af en toe en er lagen grote plassen water op het ijs. Piet Rodenburg is toch gestart, maar is na 100 km afgestapt zoals zovelen. Wie onderuit ging was meteen drijfnat.