Sloop van het oude pand van Garage Rentenaar in Oosterend. Inzet links historisch beeld van plaatijzeren smederij, gesloopt in 1959.
Sloop van het oude pand van Garage Rentenaar in Oosterend. Inzet links historisch beeld van plaatijzeren smederij, gesloopt in 1959. Foto: Gerard Timmerman

Oude garage maakt plaats voor vier huizen

Aan de Peperstraat in Oosterend heeft de sloper korte metten gemaakt met de oude loods, woonhuis en winkel van Garage Rentenaar. In maart start de bouw van de eerste twee van vier twee-onder-een kap woningen op die plek.

Einde van een tijdperk in meerdere opzichten. Het was Sijvert Rentenaar, vader van Adri en opa van Ben, de huidige eigenaar van Garage Rentenaar, die in 1936 met zijn bruid naar Texel kwam en de (plaatijzeren) smederij van Oomes overnam en tevens het winkeltje. Hij had zich op school in Alkmaar toegelegd op werktuigkunde en specialiseerde zich in activiteiten op het gebied van landbouw. Door de mechanisatie in de landbouw groeide het werk en daarnaast was hij hoefsmid. Ze gingen in de elektra en, met de komst van riolering, waterleiding en gas, werd hun bedrijf steeds breder. Ze waren van alle markten thuis. In 1959 werd de oude smederij afgebroken en vervangen door de loods die daarna het gezicht van het bedrijf zou bepalen. De zaken gingen goed. Met de opkomst van de trekker liep het werk in de smederij terug, maar in de tractoren en de machines zat juist groei.

Garage

Ook de winkel veranderde. Het assortiment werd steeds breder. Naast de verkoop van fietsen ook huishoudelijke artikelen, spullen voor sanitair en andere materialen. In 1973 namen zoon Adri en schoondochter Wilma het bedrijf over en deden de auto's hun intrede en raakte het werk in de landbouwmechanisatie steeds verder naar de achtergrond. De garage groeide uit tot subdealer van Opel en er kwam een aan de overzijde van de weg een showroom. Inmiddels is het bedrijf overgenomen in de persoon van Ben Rentenaar.

In 2009 verhuisde Garage Rentenaar naar de huidige locatie aan de Bernhardlaan in Den Burg. Uit die periode dateren de eerste plannen van Adri Rentenaar voor de bouw van nieuwe huizen op de plek van het oude bedrijf. De eerste ontwerpen lagen goed en wel op de tekentafel, toen de crisis toesloeg en de huizenmarkt tot stilstand kwam en zich geen serieuze kopers aandienden voor de woningen. In de tussentijd werden woning en loods verhuurd en manifesteerde de haveloze staat zich nadrukkelijker. Er passeerden in die periode verschillende ontwerpen de revue, met als uiteindelijk resultaat het plan dat nu ten uitvoer zal worden gebracht. Adri Rentenaar, die het project voor eigen rekening en risico ontwikkelt, heeft goede hoop dat nu de economie en de huizenmarkt weer zijn opgeveerd, ook deze huizen hun weg naar een koper zullen vinden.

Op de plek van de voormalige garage, de winkel en de woning twee blokjes met twee-onder-een kap woningen. Een artist impression van de nieuwbouw staat links bij dit artikel. Het voorste blokje aan de weg, daar achter de twee anderen, waarvan de achtertuinen op de ijsbaan uitkomen. De aannemer start medio maart met de bouw van de twee woningen aan de straat, de twee achtergelegen woningen die via een inrit en een binnenplaats bereikbaar zijn, volgen later. De eerste woningen zijn naar verwachting in december klaar.

De sloop is uitgevoerd door Loonbedrijf gebroeders Smit.

Afbeelding