Maarten van Rossem (
Maarten van Rossem ("Ik doe nooit iets vrijwillig) liet zich overhalen tot een pro deo-voordracht voor Texelse vrijwilligers. Foto: Gerard Timmerman

Gaat EU stroopwafel verbieden?

Historicus, Amerika-deskundige en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem was zaterdag de grote smaakmaker tijdens de Dag van de Texelse Vrijwilliger in De Kiekendief op De Krim.

"Ik doe nooit iets vrijwilligs", begon Van Rossem zijn betoog. Dus het mocht bijzonder heten dat hij er vanuit Utrecht voor naar Texel was gekomen om pro deo zijn verhaal te doen. Ten overstaan van een zaal vol vrijwilligers. "U houdt Texel op de been, als u er mee op zou houden, dan zou het eiland vrij snel onder de golven verdwijnen", zette Van Rossem zijn gehoor op een voetstuk. "Ik hoop trouwens wel dat u vrijwillig bent gekomen om naar mij te luisteren..."

Etters en zeurders

Op tv kan hij wel eens wat zuur overkomen, "in het echt" is de beleving volgens menigeen anders en aansprekender. In zijn hilarische betoog doordrenkt met cynisme, zelfspot en kenmerkende Van Rossum-humor liet hij zijn licht schijnen over actuele ontwikkelingen in de samenleving. Hij omschreef Nederland als "high society-samenleving", een uniek welvarend land waarin de welvaart vrij redelijk is verdeeld over de bevolking, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika. "75 procent van de Nederlanders is héél tevreden over het leven in Nederland, naar mijn idee volkomen terecht. Ruim 20 procent is ontevreden. Eén van de ongelukkige dingen is dat Nederland gegijzeld wordt door die 20 procent die ontevreden is", verwees hij naar de opkomst van het populisme. "Het is in Nederland aan de etters en de zeurders, aan deze lieden wordt aandacht besteed."

Gemopper onder meer over de Europese Unie. "Bent u ook bang dat ze de stroopwafel gaan verbieden? Want dat is de indruk die wordt gewekt, dat alles ons ontnomen gaat worden. Nou, ik kom regelmatig in Brussel. De meeste mensen daar weten niet dat de stroopwafel bestaat." Ook verwees hij naar de angst dat grote groepen Bulgaren en Roemenen naar Nederland zouden komen. "En wat gebeurde? Ze kwamen niet. Dat is toch bijna een belediging."

Geert Wilders moest het ontgelden. "Heeft u Geert ooit over vrijwilligers gehoord?" Naar aanleiding van diens uitingen op Twitter richtte hij zich tot de zaal (van wie het merendeel al wat ouder): "Wie van u twittert er?" Slechts een enkeling stak stak de hand op. Zeer tot zijn tevredenheid werd er amper getwitterd. "Dat duidt op een buitengewoon grote geestelijke gezondheid van dit gezelschap." Tot die enkeling: "Misschien wilt u een tweet naar Geert sturen dat we hier met z'n allen zo gezellig bij elkaar zitten."

De Koog

Het tweede deel van zijn betoog ging over Texel. Hoe hij als jochie met het hele gezin Van Rossem vanaf 1955 vakantie vierde in De Koog, aanvankelijk in Hotel Californië en na de sloop van het oude hotel in het pension van de familie Feikema. Over het drinkwater destijds (gewonnen uit de duinen): "Het had de kleur van pis, we weigerden veertien dagen onze tanden te poetsen." De tijd dat de boot nog op Oudeschild voer en de wachttijd gedood werd met het drinken van goedkopere jenever in het wachtlokaal. "Vrijwel alle Van Rossems gingen straalbezopen de boot op." Bij het zien van de nieuwe boot: "Dat kan toch geen boot zijn, het lijkt meer op een kusthotel dat is afgedreven."

Verwijzend naar de in zijn oog "treurige ontwikkelingen in De Koog" en de grote boerenschuren in het landschap had Van Rossem aan Texelaars de boodschap: "Wees voorzichtig, slacht niet de kip met de gouden eieren."

Texels Welzijn

De dag was georganiseerd door Texels Welzijn. In haar openingswoord zei Brigitte Hollands dat Texel zich rijk mag rekenen met de vele vrijwilligers. "Maar vrijwilligers kunnen en willen geen onbetaalde professionals zijn." Ze uitte haar zorg over de groeiende druk op vrijwilligers. "We weten dat vrijwilligers in hoge mate bereid zijn zich in te zetten, maar moeten ons tegelijk realiseren dat die vrijwillige inzet grenzen kent."