Vlnr: Jan Frederici, sponsor Rob van der Werff van Texelvakanties, Peter Bos (vz) en Gerard Bouwman van  Zweefvliegclub Texel.
Vlnr: Jan Frederici, sponsor Rob van der Werff van Texelvakanties, Peter Bos (vz) en Gerard Bouwman van Zweefvliegclub Texel. Foto: Gerard Timmerman

Sponsor de hoogte in

Texelvakanties en Zweefvliegclub Texel (ZCT) zijn een vijfjarige samenwerking aangegaan. Het verhuurbedrijf levert een bijdrage om jonge mensen kennis te laten maken met de luchtvaart en hen zo in de gelegenheid te stellen om hun vliegbrevet te halen.

Ondanks dat je nergens in Nederland voordeliger (en beter) kan leren motorzweefvliegen dan bij Zweefvliegclub Texel, blijft de motorzweefvliegsport een prijzige aangelegenheid in vergelijking met de meeste andere sporten. Zeker voor jonge mensen die nog geen vast inkomen hebben.
Vanuit deze gedachte heeft Zweefvliegclub Texel al in de jaren negentig van de vorige eeuw het zogenaamde Jeugd- of Studentenlidmaatschap in het leven geroepen. Met deze vorm van lidmaatschap is het voor goed gemotiveerde scholieren/studenten mogelijk om op een relatief voordelige manier hun vliegbrevet te behalen.
Dankzij de sponsoring van Texelvakanties biedt de zweefvliegclug Texelse scholieren/studenten in de leeftijd tussen 16 en 21 jaar (onder voorwaarden) aan lid te worden zonder dat zij de normale jaarcontributie van €350,- behoeven te betalen. Het jeugdlid betaalt voor het vliegen alleen de vlieguren volgens de normaal geldende vliegtarieven voor leden (alleen de variabele kosten van het vliegtuig). Kosten van instructie komen geheel voor rekening van de club evenals het onderhoud van de vliegtuigen en de hangar. Ook worden zij in de gelegenheid gesteld kosteloos deel te nemen aan de theorielessen. Het lesmateriaal is wel voor eigen rekening.
Dat deze formule haar vruchten afwerpt, blijkt wel uit het feit dat in de loop der jaren diverse Texelse jongeren - met als start de Zweefvliegclub Texel - van vliegen hun beroep hebben kunnen maken.

Rob van der Werff van Texelvakanties. "Zweefvliegclub Texel is een mooie vereniging, met veel enthousiaste mensen en een kleine veertig leden. Het is een goed doel dat de jeugd enthousiast wordt gemaakt en gehouden voor deze bijzondere sport. Zweefvliegen is ook een sport die zich onderscheidt van andere activiteiten op Texel. Ook dat unieke aspect trok mij als sponsor wel aan." Zijn bedrijf dat 120 vakantieaccommodaties verhuurt, veelal in het exclusieve segment, heeft zich verbonden om vijf jaar lang jaarlijks een financiële bijdrage te leveren aan ZCT. Zijn gasten krijgen de gelegenheid tegen korting een introductievlucht maken. Zelf had hij zaterdag na de ondertekening op het vliegveld de primeur.
Andere sponsors die een bijdrage leveren aan deze Jeugdregeling zijn vakantiepark De Krim, Grand Hotel Opduin en TESO. De zweefvliegclub beschikt over drie (motor)zweefvliegtuigen.