Koen van der Meer:
Koen van der Meer: "Als kind was ik al gefascineerd door de natuur, altijd buiten op zoek naar vanalles." Foto: Jeroen van Hattum

Ik zwerf en struun het hele eiland af

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik zwerf en struun het hele eiland af, overal waar ik denk dat het mooi is. Vroeg in het voorjaar vind ik de Geul en het gebied rond de Horsmeertjes het mooist, vooral als de vogels één voor één terugkomen uit Afrika. In de zomer zijn de bloeiende gewassen en de korenvelden in polder Eierland favoriet. In de herfst zie ik graag de kleuren van het bos en de Slufter. In de winter is het met de wind heerlijk om naar het strand en de zee te gaan.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik werk met veel plezier al 20 jaar op de Mok. Ik werk in de botenloods. Mijn taak is de boten en reddingsmiddelen in topconditie te houden. We geven les, maken spullen gereed en sturen het de hele wereld over.

Op school vond ik biologie bij Jaap Dros het leukst

Wat doe je naast je werk zoal?

Natuurbeleving staat bij mij hoog in het vaandel. Jagen en vissen zijn mijn passie, sporten is ook dagelijkse kost. Hardlopen en zwemmen zijn favoriet. s' Zomers zwemmen in zee doe ik ook graag.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ja, ik ben een echte Tesselaar en ik ben er trots op. Geboren op de Beatrixlaan en later toen ik 7 jaar was, ben ik verhuisd naar Hoeve Weltevrede in de Westen. Prachtjeugd gehad, altijd lekker buiten geweest. Op mijn 22ste vertrokken naar polder Eierland waar ik een paar jaar in een witte arbeiderswoning op de Hoeve Padang heb gewoond.

Maar na strenge vorst en een sneeuwstorm zag mijn toenmalige vriendin het niet meer zitten en konden we via de woningbouw een huis krijgen in de Klimpstraat in De Cocksdorp. Daar had ik het bijzonder naar mijn zin, kleurrijke mensen en mooie verhalen bij Kees Swarthof. Dat waren mooie tijden.

Toen wilden we graag een huis kopen en zijn we na een tip van een vriend in Den Hoorn beland. Daar voelde ik mij ook op mijn plaats, maar Leonie en Dennie hadden één grote wens, om in Den Burg te gaan wonen. Dat is gelukt en we wonen nu op een topstek. We kijken tegen bomen en water aan, mooie natuur in Den Burg en we hebben zelfs een ijsvogel in de voortuin, Dat is toch gaaf!!!


Hoe beleef je de natuur op Texel?

Als kind was ik al gefascineerd door de natuur, altijd buiten op zoek naar vanalles zoals kikkerdril, salamanders, vlinders of vogels en ook het vangen ervan. Pierensteken en vissen kon ik ook dagen volhouden. Als we knallen in het bos hoorden, gingen we er heen om te kijken, eerst vond ik het zielig, later super interessant. Op school vond ik biologie bij Jaap Dros het leukst.

Jagen is mijn grootste passie. Ik ben een praktijkmens en kom heel veel buiten. We zien ook op natuurgebied veel veranderen. Met de ene soort gaat het slecht, maar met andere juist weer super goed. Als je niet ingrijpt, loopt het echter uit de hand, voorbeelden genoeg!! Zogenaamde natuurbeschermers hielden vijf jaar lang de jacht op grauwe ganzen op slot, de soort nam explosief toe en daarna moest de jager het maar weer oplossen met een hoop schade en overlast. Beheersjacht is het allerbeste.

Zelf denk ik dat het aantal Nijlganzen ook explosief zal toenemen, omdat de jacht op deze exoten nog steeds gesloten is. Nu de gemeente de bestrijdingsmiddelen aan banden heeft gelegd, is het aantal bruine ratten ook zeker verdrievoudigd. Ratten zijn niet alleen een gevaar voor de mens maar ook voor de natuur en weidevogels. Het gebruik van een kraaienvangkooi zou een enorme steun in de rug zijn voor onze weidevogels vooral op de Hogeberg en bij Den Hoorn.

In welk café/restaurant kom je graag?

Paal 9 of Paal 12 na een bezoek aan het strand. Daar is het altijd erg gezellig, maar de lekkerste vis bak ik zelf thuis. Daar kan je me altijd voor wakker maken, heerlijk!!!

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Tesselaars zijn vindingrijk, nieuwsgierig en denken in oplossingen. Goede handelsgeest en staan altijd voor een ander klaar.

Wat moet er blijven zoals het is?

Het strand en de duinen daar moeten we wel mee opschieten anders is er straks niet veel meer van over. En af en toe wat zand opspuiten is volgens mij niet afdoende. Goede strekdammen zoals bij de Eierlandsche dam of een hamerkop, daar geloof ik meer in.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat we steeds meer dwaze, achter een bureau bedachte plannen moeten slikken van overkanters die hun stempel willen drukken. Bureaucratische regelgevingen, waardoor heel veel evenementen en leuke dingen verloren gaan.

Dat op Texel nog steeds ontesselse, spuuglelijke huizen en gebouwen worden neergezet. Als je een rondje over Texel fietst, staan er al heel wat. En dan denk ik "hoe kan dat?" Gelukkig zijn er mensen die het wel snappen en nog hele mooie dingen maken.

Enkele dwazen plannen die nog op stapel staan. Het verbieden van schapen op dijken en duinen. Niet meer zwemmen bij het strandje van Ceres. Niet meer met de honden lekker uitwaaien op de Hors. Niet meer strunen op de ouwe vuilnisbelt. Bufferzones rond natuurgebieden en het afsluiten van De Staart in Waalenburg en de Randweg in het bos. Als we niet uit kijken staat Texel straks vol met verbodsborden.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De sociale controle is hier hoog!! Tesselaars zijn gemoedelijk en maken makkelijk contact.

Wat doe je over 5 jaar?

Ik hoop dat ik nog gezond ben en dat ik nog werkzaam ben op de Joost Dourleinkarzerne. En dat we nog steeds de leuke dingen kunnen doen en mogen doen.

Wie zou je graag in de volgende eiland van zien?

Corina Witte - Van Tunen. We kennen elkaar van het zwemmen en de Roparun. Ze is een sterke, eerlijke vrouw die vast veel te vertellen heeft.