Krim-directeur Iwan Groothuis probeert Renske van den Tempel  te overtuigen van het goede dat zijn vakantiepark voor heeft met Texel.
Krim-directeur Iwan Groothuis probeert Renske van den Tempel te overtuigen van het goede dat zijn vakantiepark voor heeft met Texel. Foto: Gerard Timmerman

Hoe trots is Texel op De Krim?

Renske vindt De Krim een prachtbedrijf. "Maar met bijna een derde van alle slaapplaatsen ook een hele grote speler op Texel. Daar maak ik me zorgen over en ik ben niet de enige Texelaar. Ik zou graag meer vertrouwen krijgen in De Krim, dat ik er trots op ben."

Renske: "In hoeverre is De Krim (nog) een Texels bedrijf?"

Iwan: "De Krim ís een Texels bedrijf. We zitten op Texel en de prioriteitsaandeelhouders (34), die de Raad van Commissarissen kiezen, bestaat voor negentig procent uit Texelaars. Die anderen tien procent is zeer nauw betrokken bij Texel. De vijf leden van de RvC wonen allemaal op Texel. Texel zit in de haarvaten van onze organisatie. Het merendeel van onze vaste medewerkers (170 FTE, hoofdelijk meer dan 300) woont op Texel. In de zomer komen daar 170 mensen van de overkant bij. Daarnaast zijn we met bedrijven inmiddels over heel Texel vertegenwoordigd."

Renske: "Er is veel onduidelijkheid over bedden of slaapplaatsen. De Krim heeft er circa 14.000. Hoe zit dat precies?"

Iwan: "Slaapplaatsen en bedden is best een complex verhaal dat niet eenduidig is. In de exploitatievergunning van vakantiepark De Krim staan bijvoorbeeld 5165 slaapplaatsen. Een bungalow telt voor 5 slaapplaatsen. De meeste bungalows hebben echter 6 bedden. In het echte hoogseizoen zijn echter zo'n 100 huizen onbezet. Dat zijn huizen die niet verhuurd worden en waarvan de eigenaren het dan vaak te druk vinden. Campingplaatsen tellen voor 3 slaapplaatsen. Deze zijn echter maar zo'n 5 weken in het jaar vol bezet. Daarnaast hebben we chalets, familiehuizen, etc. Voor elke categorie geldt een andere norm, ingewikkeld dus. Gevolg is dat het aantal werkelijke slaapplaatsen niet overeenkomt met het aantal gasten. En slaapplaatsen is dus ook wat anders dan bedden."

"Neemt De Krim alle ruimte die er is?"

Ik wil zo graag trots zijn op De Krim. Waarom ben ik dat dan niet?

Renske: "We hebben op Texel een maximum gesteld aan het aantal toeristische slaapplaatsen. 47.000 en niet meer. Maar dit concrete aantal blijkt dus niet te kloppen met de realiteit."

Iwan: "Klopt. Daarbij komt dat in dat maximum aantal ook niet de bruine vloot en de B&B's zijn meegerekend."

Renske: "Maar op basis van dat concrete aantal, dat dus niet blijkt te kloppen, maakt de gemeente wél het toeristisch beleid. Moeten we dan geen nieuwe methode vinden? Want om mij heen hoor ik steeds vaker dat het drukker wordt, de TESO-cijfers bevestigen dat ook. En in de toekomst wordt dat steeds erger."

Iwan: "Hoe je het ook wilt doen, je krijgt het werkelijke aantal slaapplaatsen nooit hard. Persoonlijk ben ik van mening, en ik denk dat dat gevoel gedeeld wordt door veel Texelaars, dat het in het echte hoogseizoen druk genoeg is, dat het maximale wel is bereikt. De gemeenteraad heeft ook vastgesteld dat er geen rek meer in zit. Behoudens bestaande rechten, zoals kleinschalige logiesbedrijven die voor kwaliteitsverbetering nog een kwart mogen groeien, mits ze dit recht nog niet hebben gebruikt. De raad heeft zelfs de 400 extra innovatieve bedden teruggedraaid. Ik zou willen pleiten voor maatwerk. Maak als Raad per initiatief kritisch de afweging of het voorstel een meerwaarde dan wel echte toevoeging aan het bestaande is of niet en of het niet strijdig is met de Texelse kernwaarden".

Renske: "Dat is gemeentelijk beleid. Maar neemt De Krim zelf verantwoordelijkheid voor de drukte?"

Iwan: "Wat wij doen is optimaliseren binnen onze eigen locaties, uiteraard met inachtneming van beleidskaders, vergunningen, etc."

Renske: "En dan nemen jullie alle ruimte die er is?"

Iwan: "Ja, maar niet tegen elke prijs. Neem het seizoenplaatsenbedrijf op De Krim. Dat zijn 220 standplaatsen, eigenlijk nog veelal de oorspronkelijke huurders van het eerste uur van De Krim. Toen ik begon in 2003 was dat terrein oneerbiedig gezegd nogal een rommeltje. We hebben er veel aan gedaan; riolering, elektriciteit, groenvoorziening, etc. Puur bedrijfseconomisch gezien was een andere accommodatievorm waarschijnlijk interessanter maar we houden gelukkig ook rekening met andere factoren.

Renske: "Waarom?"

Iwan: "Omdat wij anders tegen dingen kunnen aankijken. Uiteraard is een gezonde financiële basis en continuïteit belangrijk voor elke onderneming. Maar dat is wat anders dan streven naar winstmaximalisatie, we kunnen een andere afweging maken. Dat kunnen wij omdat we zelfstandig zijn en het past binnen onze filosofie, in lijn met onze oprichters. De oorspronkelijke missie was ook om voor welvaart en werkgelegenheid in het Noorden van Texel te zorgen. Inmiddels richten we ons op héél Texel. Uitgangspunt is daarbij kwaliteit. Kwaliteit in interne organisatie, in dienstverlening, personeelsbeleid, in accommodatievormen, etc."

Renske: "Loodsmansduin staat erg vol met chalets, met name op het eigenaarsgedeelte."

Iwan: "Er zijn inderdaad wel chalets voor jaarplaatsen bijgekomen, maar dat plan bestond al en de infrastructuur daarvoor was reeds door TexelCampings aangelegd. Inmiddels is het jaarplaatsen terrein conform oorspronkelijke planning afgerond. Ondernemers uit het dorp zijn blij met de extra drukte, die extra omzet genereert. Hetzelfde geldt trouwens voor camping Kogerstrand. Ik vind dat je De Krim niet mag verwijten dat wij streven naar een optimale bezetting van onze bedrijven. En het houdt ook bepaalde infrastructuur in stand bij de buitendorpen".

Renske: "Zo groot als jullie inmiddels zijn, geeft dat veel macht."

Iwan: "Nee, het geeft veel verantwoordelijkheid. Dat je beseft wat je rol is in de samenleving. Dat je veel gezinnen aan het eten houdt, heel veel relaties hebt, toeleveranciers. En vanuit die grootte kun je ook bepaalde ontwikkelingen mogelijk maken."

Renske: "Maar De Krim heeft wel veel invloed op de samenleving. Er rijdt dagelijks veel verkeer van en naar het park. De Postweg is best smal. Als die breder zou moeten, kun je dat als grote speler best beïnvloeden. Hoe gaat De Krim met die belangen om?"

Iwan: "We zijn vertegenwoordigd in meerdere organisaties, zoals TOP, de VVV en anderen. Niet alleen vanuit eigen belang, maar omdat we onze verantwoordelijkheid nemen. Tegen mensen die ons belangenverstrengeling verwijten, kan ik me niet verdedigen. Ik zeg dan: kom maar met voorbeelden."

Renske: "Als jullie nieuwe activiteiten ondernemen, in hoeverre praten jullie dan over de gevolgen voor héél Texel? Wat betekent dit voor de bewoners er omheen?"

Iwan: "Daar denken we zeker over na. Mooi voorbeeld is Kogerstrand. Daar gaven jongeren veel overlast. We hebben de jongerencamping anders ingericht en de overlast is drastisch verminderd."

Renske: "Jonge toeristen zijn toch heel belangrijk voor de toekomst van Texel?"

Iwan: "Uiteraard. Op onze locaties hebben we zeer veel gezinnen met kinderen. Maar wel tot zo'n 17 jaar. Mede door overheidsbeleid gaan jongeren tussen 17 en een jaar of 24, 25 jaar lekker naar Spanje of een andere populaire bestemming. Persoonlijk vind ik dat prima. Als ze wat tot rust zijn gekomen, laat ze daarna weer lekker terugkomen naar ons mooie eiland. Waar ze als kind jarenlang zo'n leuke tijd hebben gehad."

Renske: "Komen er ook chalets op Kogerstrand?"

Iwan: "Ik denk dat veel gasten graag in zo'n mooi terrein willen verblijven."

Renske: "Maar wil De Krim het?"

Iwan: "We mogen op Kogerstrand niet iets permanents bouwen. Als we iets zouden neerzetten, dan wordt dat een duurzame seizoen accommodatie die past in de omgeving, klein van oppervlakte, indien mogelijk zelfvoorzienend en mobiel zodat het na het seizoen verwijderd kan worden. Het idee voor zulke "huisjes" komt overigens uit Planet Texel. Het is dus een reële mogelijkheid."

Renske: "Als jullie iets bouwen, levert dat dan geld op voor Staatsbosbeheer? Die kan het geld goed gebruiken."

Iwan: "Dat is een groot misverstand. Misschien ook wel door de onwetendheid van mensen. Wij pachten de grond van Staatsbosbeheer. Daarnaast hebben we regulier overleg over onze plannen. Uiteraard hebben we te maken met bestemmingsplannen. Daarvoor moeten we bij de gemeente zijn."

Renske: "Maar begrijp je dat er over dit soort zaken veel onduidelijkheid en zorgen bestaan onder Texelaars?"

Iwan: "We zijn een transparante onderneming en ik ben makkelijk benaderbaar. Ik zou zeggen: de koffie staat klaar, geef mij een belletje of stuur mij een mailtje, dan kan ik indien nodig duidelijkheid scheppen".

Renske: "In hoeverre houdt De Krim rekening met de Texelse kernwaarden?"

Iwan: "Het zijn voor mij soms wat vage begrippen. Zeker in relatie tot directe bedrijfsvoering. Wij denken in kwaliteit, in alles. Dat is voor ons de basis van goed ondernemerschap."

Renske: "Is Texelse maatschappij voor De Krim van belang?"

Iwan: "Ja natuurlijk. We ondersteunen veel zaken op Texel. Dat varieert van de voedselbank, Kerk en Minima tot sportverenigingen en vele evenementen. Voor grote evenementen als de Ronde om Texel of bijvoorbeeld Lange Juni vaak in de vorm van overnachtingen voor de organisatie. Met Woontij werken we aan een plan voor de bouw van dertig permanente huurwoningen in De Cocksdorp. We gaan op de waterberging 3000 zonnepanelen realiseren, daarmee leveren we een flinke bijdrage aan de duurzame ambitie van Texel. En in Hotel Molenbos willen we een longvitaliteitscentrum realiseren."

Renske: "De woningen zijn zeker voor medewerkers van De Krim? En het longvitaliteitscentrum vind ik niet erg maatschappelijk, daarmee verdient De Krim toch gewoon geld."

Iwan: "Die woningen worden beheerd door de woningstichting en niet door De Krim. Wij maken slechts de ontwikkeling mogelijk. En als we geld willen verdienen, zijn er wel betere alternatieven dan een longvitaliteitscentrum. Dat is echt een mooie impuls voor de zorg op Texel waar zowel bewoners als gasten voordeel van hebben. Jammer dat je er zo tegenaan kijkt. Ik kan niet altijd inspelen op gevoelens en bedenkingen van mensen."

Renske (nog niet overtuigd): "Ik wil zo graag trots zijn op De Krim, vertrouwen hebben dat jullie het goede met Texel voor ogen hebben. Waarom ben ik dat dat niet? Door dit gesprek ben ik wel een stukje trotser geworden, omdat het me meer duidelijkheid heeft gegeven. Maar ik ben nog niet overtuigd van het idee dat De Krim handelt in het grote belang van Texel en daar verantwoordelijkheid voor neemt. Het accent ligt me teveel op continuïteit en te weinig op de toekomst van Texel. Ik begrijp het spanningsveld met de economie, maar ik vind dat bedrijven best eens een stapje terug mogen zetten in hun verantwoordelijkheid voor Texel."

Iwan: "Eigenlijk vind ik het wel teleurstellend dat je nog steeds zo denkt, omdat ik er van overtuigd ben dat De Krim mede handelt vanuit de gedachte van wat goed is voor Texel. En dat ik dat ook in een gesprek van bijna 2 uur had moeten kunnen uitleggen. Ik besef dat veel mensen vanwege de grootte met een zekere afstandelijkheid, zelfs met argwaan naar ons kijken. De Krim is tegenwoordig een zeer succesvolle onderneming. Onze cultuur is echter niet om ons op de borst te slaan over hoe goed we het misschien wel doen. Ook vanwege die grootte communiceren we misschien bewust niet altijd wat we doen buiten onze normale bedrijfsactiviteiten. Gelukkig spreek ik ook veel Texelaars die ervaren dat De Krim goed bezig is voor Texel."

Gerard Timmerman