De aangepaste Dokter Wagemaker verliet gisteren het dok van Damen.
De aangepaste Dokter Wagemaker verliet gisteren het dok van Damen. Foto: Nico Boef

Texelstroom vervroegd terug in de vaart na onderzoek en testen

De Texelstroom is gisteren vervroegd teruggekeerd als dienstboot tussen Texel en Den Helder.

De boot ging zondagavond 15 januari uit de vaart, nadat er op zaterdag 14 en zondag 15 januari storingen in het besturingssysteem waren geweest. Als gevolg daarvan kwam de boot op zaterdag 14 januari dwars in de veerhaven van Den Helder te liggen waarbij de steiger van het Peperhuisje werd geramd. De afgelopen twee weken werd de oorzaak van de storing achterhaald (een defect relais en verkeerd aangesloten bedrading) en werden testvaarten uitgevoerd. Volgens TESO werd daarbij in samenwerking met Lloyds, scheepswerf LaNaval en haar onderaannemers vastgesteld dat de technische storingen adequaat zijn verholpen. "Er is ons veel aan gelegen dat dit niet nog een keer gebeurt", zegt TESO-directeur Cees de Waal. "We zijn tijdens de testvaarten voorbij sommige grenzen gegaan om er zeker van te zijn dat alles goed was."

Het incident van 14 januari leidde twee weken geleden tot een paar meldingen bij de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Een woordvoerder van de onderzoeksraad liet gisteren weten dat het vooralsnog niet tot een onderzoek komt. Volgens de woordvoerder krijgt de onderzoeksraad veel meldingen binnen en wordt mede aan de hand van de vraag in hoeverre de veiligheid in het geding was bepaald of een onderzoek nodig is. Dat was aan de hand van het incident van 14 januari niet het geval. De raad nam zelf ook contact op met TESO.

Begin volgende week keert de Dokter Wagemaker terug op Texel van de grote beurt in Schiedam. De Wagemaker verliet donderdagochtend het dok waar de boot de afgelopen weken lag voor de zogeheten retrofit. De Wagemaker, die dateert uit 2015, loopt tegen de helft van de verwachte levensduur aan, waardoor groot onderhoud nodig was. De binnenkant is vernieuwd en aan de buitenkant heeft de Wagemaker nu ook de kleuren van de Texelstroom.