Fragmenten uit de presentatie van de vergister van biomassa die drie bedrijven als pilot aan de Schorrenweg willen realiseren.
Fragmenten uit de presentatie van de vergister van biomassa die drie bedrijven als pilot aan de Schorrenweg willen realiseren. Bron: GasUnie

Realisatie van biomassa vergister krijgt vorm

De Nederlandse Gasunie wil in samenwerking met de bedrijven AT Texel en AB Texel aan de Schorrenweg in polder Het Noorden een vergister voor biomassa realiseren. Het college wil in principe medewerking verlenen. Ook de meeste raadsfracties zijn enthousiast, maar er zijn ook nog veel vragen.

De installatie waarbij via vergisting van biomassa energie wordt opgewekt past in het gemeentelijk beleid. In 2011 nam de raad een initiatiefvoorstel aan om vergisters onder voorwaarden op Texel mogelijk te maken, in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied is ruimte voor maximaal drie installaties. Bedoeling is dat aan de Schorrenweg een zogeheten droogvergister wordt gebouwd, met daaraan gekoppeld een installatie die het geproduceerde biogas gaat opwerken naar groengas. Dit gas wordt getransporteerd naar het net van Liander. Het restproduct uit de vergister wordt omgezet naar compost (digistaat). Gesproken wordt over de productie van duurzaam gas, op basis van op Texel aanwezige biomassa, zoals gras- en (andere) restproducten. Alle te vergisten co-substraten zijn afkomstig van Texel. Er is volgens het college dus geen aanvoer van mest of andere grondstoffen naar Texel. In het positieve advies dat b en w aan de raad stuurden wordt gesproken over een investering van €5 miljoen euro. Het gaat om een pilot, bij succes zal de installatie worden opgeschaald. Het plan voor een biovergister is niet nieuw, in het verleden is TexelEnergie er ook mee bezig geweest.

De pilot is een demonstratie van de vergisting en composteer onderdelen van het zogeheten HarestaGG-concept. Op de relatief kleine schaal van de proef op Texel kunnen concept en techniek zich volgens de initiatiefnemers bewijzen en kan bij succes makkelijk worden opgeschaald. Gesproken wordt over een "unieke combinatie van ondernemers in samenwerking met de Gasunie, die kansen biedt". "De Texelse akkerbouw is representatief voor grote delen van Nederland en West-Europa (grondsoort, bouwplan, klimaat, structuur en bodemziekten)." Ook worden kansen gezien om het gas (CNG) te gebruiken als brandstof voor TESO's Texelstroom, waarmee het beoogde duurzame concept wordt bereikt.

Voorwaarde in het bestemmingsplan is dat gebruik wordt gemaakt van op Texel beschikbare reststromen. Het gebruik van energiegewassen die voor vergisting worden geteeld is niet toegestaan. Dit gaf woensdagavond in de raadscommissie enige discussie. Veronne Koot (TB) vroeg zich af of het ethisch verantwoord is om gewassen te telen voor energie. 'Terwijl een groot deel van de wereld honger heeft." Jaap Vlaming (GL) doceerde dat boeren in beginsel niet produceren tegen de honger, maar voor de markt. ''Zoals bollentelers bollen telen die niemand eet."

Koot wees er ook op dat in de onlangs verschenen landbouwvisie wordt gekozen voor kleinschalige mestvergisters voor bedrijfseigen mest. Maar LTO geeft aan dat in de visie gedoeld wordt op kleinschalige (gras)vergisters zoals deze. De landbouworganisatie toonde zich bij monde van voorzitter Arnold Langeveld enthousiast over het initiatief. Onder meer omdat de geteelde grasgewassen voor akkerbouwers een welkome vruchtwisseling zijn, inkomen toevoegt, het werkt als een "stofzuiger" doordat restproducten worden verwerkt, het vergroent Texel doordat het areaal grasland toeneemt, het levert jaarlijks 10.000 ton compost op en het produceert groene energie voor de TESO-boot. "10 voor Texel" toont zich kritisch: "Een hot item is nog steeds dat we het open landschap moeten beschermen en dan is het toch vreemd dat we bij deze plek een soort fabriek willen bouwen." Ook binnen de raadscommissie leven kritische vragen, waarop de initiatiefnemers nog een antwoord moeten geven.