Toch reëel kans op sterke dijk NIOZ na financiële toezeggingen

Een positieve ontwikkeling bij het plan voor de dijkversterking rond het NIOZ. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen waar het NIOZ onder valt heeft hiervoor €3,5 miljoen toegezegd en de gemeente Texel €300.000.

De resterende €4,25 miljoen moet nog worden gevonden. Maar hoopgevend is dat de verwachting is dat het ministerie van Infra, Natuur en Milieu, waar RWS onder valt, ook mogelijk met geld over de brug zal komen. Dit bleek woensdag bij de bespreking door de commissie Water en Wegen van HHNK. Die steunde het voorstel van heemraad Kees Stam om het NIOZ-voorstel, met bijbehorende financiële dekking een maand langer de tijd te geven. Het voorstel zal dus worden behandeld in de vergadering van maart. Bij onvoldoende dekking kan het voorstel alsnog worden afgewezen. In de vergadering werd ervan uitgegaan dat het NIOZ, samen met de gemeente Texel, de Noordkopgemeentes, de provincie en het ministerie met voldoende financiële middelen komen.

In het oorspronkelijke plan van HHNK wordt alleen de binnendijk versterkt en blijft het NIOZ buitendijks,een onacceptabel risico voor het instituut.