Achter de schermen

Records

Een verblijf in een ander toeristisch gebied levert vaak bijzonder vergelijkingsmateriaal op. Zoals met het Oostenrijkse Westendorf, waar wij vorige week op wintersport waren. Onze gastheer Jacob en zijn medewerkers deden er alles aan om het ons in zijn hotel naar de zin te maken. De wijnproeverij die Jacob 's avonds organiseerde bevestigde wat slijter Jan de Wit dinsdag in zijn nieuwe rubriek schreef: dat Oostenrijkse wijnen beslist de moeite waard zijn. Het was wel een bijzondere proeverij, waar ik niemand ook maar één slok uit de rijkelijk gevulde glazen heb zien uitspugen. De stemming steeg dus met elke glas, zeker toen een Engelse gast die al tientallen jaren in het hotel verblijft vertelde dat Westendorf ooit in één jaar tijd drie "wereld"records vestigde: 1. De langste fakkeloptocht. 2. Enkele jongens uit het dorp die vijf dagen lang 24 uur achter elkaar non stop aan het skiën waren. 3. De kleinste badkamer. Zittend op de wc kon de Engelsman gelijktijdig zijn tanden poetsen boven de wasbak en zich douchen. Niet overdreven, maar het was nog in het oude familiehotel. Jaren geleden werd dat geheel vernieuwd en voorzien van royale badkamers. Waar Jacob eerder wakker lag van een lening van een miljoen euro, waren met een hypotheek van zeven miljoen euro de zorgen nu voor de bank.

Elk gebied kent zijn records. Om gasten te lokken adverteren skigebieden met de steilste helling, de langste afdaling of de meeste piste's. Ook Texel kent zijn records. Wij hebben immers ''The World's Biggest Cat Race", de meeste zonuren, met de duurzaamste veerboot, onze nachtelijke duisternis is ongeëvenaard, we zijn de gemeente met de grootste oppervlakte, (bijna) de laagste OZB en het noorden van het eiland heeft het laagste gehalte aan fijnstof in de lucht (bron De Krim). En zo zijn er wel meer uitersten te bedenken.

Over records gesproken. Het aantal vrachtauto's met het opschrift AB Texel moet enorm zijn. Tijdens onze terugreis viel op dat er zo veel passeerden. We begonnen ze te tellen en eenmaal bij de boot hadden we er vijftien gespot. Bij deze daag ik Texelaars op reis uit om te proberen dit aantal te overtreffen, uiteraard met inachtneming van de veiligheid. Ik zal Dennis Wetenkamp vragen voor degene die het record aanscherpt een passende prijs beschikbaar te stellen.

Gerard Timmerman