Gerechten die geserveerd werden op het Film Food Event in de bioscoop.
Gerechten die geserveerd werden op het Film Food Event in de bioscoop. Foto: Liselotte Schoo

Garnaal eten in stijl van restaurant Noma

Voor de één een uitdaging, voor de ander was de gedachte alleen al een gruwel. Bezoekers van het derde Film Food Event in Cinema Texel in Den Burg kregen dinsdagavond onder meer een levende garnaal om op te eten.

Niet uit stoerdoenerij of zo, het was in stijl met de avond. Die stond in het teken van het Deense restaurant Noma in Kopenhagen dat al een paar keer tot het beste restaurant ter wereld is verkozen en waar enkel met lokale producten, liefst rechtstreeks uit de natuur, wordt gewerkt. Bij Noma staat er - als het zo uitkomt - nog wel eens wat rauw op de kaart, dus een levende garnaal was passend voor de avond bij de bioscoop. De smaak was zoet volgens de bezoekers die het aandurfden om de garnaal op te eten.

De twee films over Noma en de mensen achter het restaurant waren een goede keuze voor het evenement waar een hoop Texelaars op af kwamen die in de horeca werken of bij de horeca betrokken zijn. Te zien was hoe chef-kok René Redzepi van Noma tijdens een reis op Groenland op het idee kwam dat ze bij Noma moesten gaan koken met het ritme van het seizoen en enkel met lokale producten die horen bij het seizoen. Een gedachte die op Texel geen onbekende is en onder meer verwoord is in het boek Liever Lokaal van Annet van Ruitenburg en Ruth de Ruwe.

De films lieten onder meer zien hoe de koks tussen de struiken liepen om passende producten te vinden en hoe een kok zelfs een gat in een boom boorde om de sappen eruit te halen voor een gerecht. Klinkt misschien absurd, maar onder Texelse koks was te horen dat de Texelse natuur ook het nodige te bieden heeft.

Zo maakte kok Valentijn Hillen een paar jaar geleden voor Texel Culinair een gerecht waarin hij dennennaalden uit De Dennen had verwerkt. De naalden waren tot poeder vermalen en voor de smaak aan het gerecht toegevoegd. Kok Bernard Boks noemde onder meer met duindoorn als geschikt product uit de natuur om door gerechten heen te verwerken.

Hij voelde zich aangesproken door een stuk uit de film waarin te zien was hoe de koks van Noma op zaterdagavond aan het experimenteren waren met nieuwe gerechten. Mislukken was volgens chef-kok Redzepi niet erg, zo lang zijn koks maar met volle overtuiging bezig waren om wat nieuws te verzinnen. Boks: "Dat kwam wel bekend voor."

Kok René Windt liet weten dat producten uit de Texelse natuur ook prima als garnering bij de maaltijd verwerkt kunnen worden. Bij Noma zijn producten uit de natuur het hoofdbestanddeel, maar dat moet dan wel passen binnen het concept van het restaurant. Bezoeker Stan Boon vertelde dat de Texelse eenden die hij vangt in de eendenkooi nog wel eens op de menukaarten van bekende sterrenrestaurants aan de overkant verschijnen. "Dat zijn eenden waar geen hagel in zit en waarvan het vlees op de juiste manier verstorven is."

Het Film Food Event, georganiseerd door Zsa zsa zsu en de bioscoop, was voor diverse Texelse bedrijven meteen de gelegenheid samen op te trekken. Voor de bezoekers stonden acht verschillende gerechten klaar waarvoor Bij Jef, 't Pakhuus, Vincent Eilandkeuken, Bos&Duin, Smakelijk&Meer, Anneke's Kitchen, CharpFood.tx en de Texelse Chocolaterie de handen ineen hadden geslagen.