Jook Nauta met de Wadvaarderstrofee:
Jook Nauta met de Wadvaarderstrofee: "Vrij en verantwoord varen op Werelderfgoed de Waddenzee". Foto Robbert van der Eijk.

Jook Nauta ontvangt Wadvaarderstrofee

Jook Nauta heeft zaterdag tijdens de jaarvergadering van de Vereniging van Wadvaarders (ruim 1200 leden) in Harlingen de Wadvaarderstrofee ontvangen. Hij kreeg de prijs als voorzitter van de Stichting Jachthavens Waddeneilanden.

Jaarlijks wordt vanaf 1993 deze wisseltrofee uitgereikt aan een persoon of organisatie vanwege bijzondere verdiensten voor de doelstelling van de Wadvaarders "Vrij en verantwoord varen op Werelderfgoed de Waddenzee". Oorspronkelijk was de trofee een stuk juthout. Iedere ontvanger wordt geacht daar een symbolisch object gerelateerd aan de eigen organisatie aan toe te voegen. Eerder werd deze trofee al toegekend aan onder meer Stuurgroep Waddenprovincies, Stichting Wad, het Ministerie van LNV en de Waddenvereniging.

De Stichting Jachthavens Waddeneilanden (SJW) is in 2002 opgericht door de gezamenlijke jachthavens op de vijf Waddeneilanden. Nauta is als voorzitter van Waddenhaven Texel, initiatiefnemer en sindsdien ook voorzitter van de SJW. De ontwikkeling van de vaarrecreatie in het Waddengebied werd in die jaren bedreigd door de PKB Waddenzee en de invloed van natuurorganisaties. Zich effectief te weer stellen kon alleen gezamenlijk, was de redenatie. Inmiddels is de SJW een gerespecteerde partij geworden in het speelveld van de talrijke overheden en natuurorganisaties die zich met het beheer van de Waddenzee bezig houden. Gezamenlijke doel is een goede balans tussen (de ontwikkeling van) de vaarrecreatie en het natuurbehoud. Speerpunt is daarbij het voorkomen van verstoringen. Daartoe is de SJW nauw betrokken bij de uitvoering van een tweetal Convenanten en werkt daarbij goed samen met onder meer de Vereniging Wadvaarders. Dat heeft er toe geleid dat de aanvankelijke tegenstellingen natuur/vaarrecreatie grotendeels zijn overwonnen. De Waddenzee is niet alleen een uniek natuurgebied maar ook een uniek vaargebied. Het behoud hiervan is een gezamenlijke doelstelling geworden en voor de Waddenhavens ook economisch van belang. Een visie die door Jook Nauta als voorzitter van de SJW altijd breed is uitgedragen. Uit de toekenning van deze Wadvaarderstrofee blijkt erkenning en waardering hiervoor.

Nauta: "Ik ben hier dan ook erg blij mee. Het onderstreept de goede samenwerking in het Waddengebied waar we allemaal het profijt van hebben. Partijen die eerst tegenover elkaar stonden trekken nu samen op voor een gezamenlijk doel: het behoud van de unieke Waddennatuur en het verantwoord genieten hiervan. "

Andere ligplaatsen

Een aantal rondvaartschippers dat een andere ligplaats krijgt in de haven van Oudeschild, zodat twee kades "vrij" worden gehouden voor passanten en ligplaatsen voor andere scheepvaart (voor bruine vloot tot particuliere jachten, etc.).

Over dit voorstel heeft het college van b en w overeenstemming bereikt met de betrokken schippers die rondvaarten verzorgen vanaf een vaste ligplaats. Zij ontvingen in 2015 een ligplaatsvergunning. B en w gebruikte 2016 om zich te oriënteren op een meer doelmatige ligplaatsverdeling in de haven. Resultaat is een voorstel waarbij een aantal schepen een andere ligplaats krijgt en waarbij twee kades "vrij"gehouden worden voor passantenscheepvaart. Over de nieuwe indeling is overeenstemming met de huidige schippers bereikt. Eind 2016 heeft men een nieuwe ligplaatsvergunning voor de komende vijf jaren (conform havenverordening) ontvangen. In dit eerste kwartaal van 2017 zullen de schepen daadwerkelijk naar hun nieuwe ligplaats gaan. Belangrijk aandachtspunt is volgens b en w dat maximaal één kiosk per schip is toegestaan, waarbij alle andere huidige attributen worden opgeruimd.