De pompen in het nieuwe gemaal De Schans dat momenteel in aanbouw is.
De pompen in het nieuwe gemaal De Schans dat momenteel in aanbouw is. Foto: Friso Civiel

Slakkenhuis pompen zorgen voor visvriendelijke gemalen op Texel

Zogeheten "slakkenhuis pompen" in gemaal De Schans moeten zorgen voor een maximale overlevingskans voor vissen die met het binnenwater naar buiten worden gepompt.

De Schans is één van de te vervangen gemalen, die net als twee andere tegelijk met de verbetering van de dijk vervangen worden. De nieuwbouw van het gemaal is op dit moment in volle gang. Onlangs plaatste Bosman Watermanagement B.V. in opdracht van de Civiele Combinatie Tessel de prefab betonnen delen van de pompinstallatie. De zogenaamde 'Slakkenhuis pompen' zorgen ervoor dat er vismigratie door het gemaal mogelijk is. Door de visvriendelijke waaier en een ruim slakkenhuis (zonder leidschoepen) is de overlevingskans voor zowel vissen als palingen maximaal. Tevens is het pomprendement bijzonder hoog. De Vision pompen van Bosman voldoen daarmee aan de ambitieuze eisen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Elke pomp in het gemaal 'De Schans' is ontworpen voor een capaciteit van 150 m3/minuut bij een opvoerhoogte van 2,03 meter. Ook bij de maximale opvoerhoogte van 3,90 meter verzetten de pompen voldoende water om de polder droog te houden.

Het gemaal is een grotere broer van het gemaal in de Prins Hendrikpolder, dat Friso Civiel onlangs heeft gerealiseerd. De nieuwe gemalen zullen volgens de bouwers een beheerste waterafvoer vanuit de polders naar de Waddenzee garanderen en faciliteren de vispassage. De onderhoudsvrije betonnen pomphuizen worden als prefab elementen op het werk aangeleverd en gesteld. Vervolgens worden deze prefab delen in de betonconstructie van het gemaal opgenomen zodat er een robuust en waterdicht geheel ontstaat. Het toepassen van de prefab beton elementen zorgt voor een snelle bouwtijd. Naast de bouw van de gemalen is de combinatie bezig met diverse damwand constructies ten behoeve van de dijkversterking in Oudeschild en bij Molen 't Noorden. De werkzaamheden zijn in het voorjaar van 2016 van start gegaan en worden in 2020 opgeleverd.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de opdracht voor de dijkversterking gegund aan de 'Combinatie Tessel', bestaande uit Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) en VolkerWessels onderneming KWS Infra. Het project omvat het ontwerpen en realiseren van de versterking voor 14 kilometer waddenzeedijk en de nieuwbouw van een aantal kunstwerken.