Afbeelding
Foto: Severin Candel

Wijn uit

Oostenrijk

Slijter Jan de Wit belicht op deze plek de komende tijd in de breedste zin van het woord verschillende gebieden of landen waar alcoholische dranken worden geproduceerd.

Als eerste land neem ik Oostenrijk, als wijn producerend land, onder de loep. Hoewel Oostenrijk hier in Nederland niet bekend staat als groot wijnland worden er weldegelijk prachtige wijnen voortgebracht tegen zeer redelijke prijzen. Naast de bekendste rode en witte wijn van het land, de Blauer Zweigelt en de Grüner Veltliner worden er nog vele soorten druiven verbouwd en wijnen geproduceerd. Helaas, of misschien toch niet, dan moeten we er zelf heen, komen we veel van deze mooie producten niet of nauwelijks tegen buiten het land zelf.

De grote wijnbouwgebieden zijn Niederösterreich, Burgenland, Steiermark, Wien en Kärnten. In deze gebieden geldt, net als in eigenlijk elk zichzelf respecterend wijn producerend land, een strenge wetgeving ter bescherming van de kwaliteit en de herkomst van het product. De Oostenrijkse wijnwetgeving geldt als de strengste ter wereld, zeker na de aanpassingen na het wijnschandaal uit 1985. Daarbij mengden enkele zich op de export richtende producenten diethyleen glycol als zoetmaker door de wijn. De wet bevat onder meer bepalingen over de maximale opbrengst per hectare, druivensoort, lageringstijd en het natuurlijke zoetheid gehalte van de most, het geperste druivensap voordat het vergist wordt.

Met een totale productie van een kleine 3 miljoen hectoliter op circa 46.000 hectare is Oostenrijk een kleine speler op de wereldmarkt. De productie is grofweg te verdelen in 70 % wit en 30 % rode wijn, hoewel de laatste jaren het aandeel van de rode wijn wel stijgende is.

Naast de bekende droge wijnen komen er, vooral uit het gebied rondom de Neusiedlersee in Burgenland, ook bijzonder mooie edelzoete wijnen voor. Deze lenen zich bij uitstek voor gebruik als dessertwijn bij ijs en bij de bekende Oostenrijkse Küchen en Torten.

Zoals op het kaartje te zien is bevinden de grote wijnbouwgebieden van het land zich in het oosten. Dit is niet toevallig, in het westen, zich uitstrekkend tot het midden, bevinden zich de Alpen. Door de hoge bergen met steile hellingen leent het landschap zich hier minder voor wijnbouw. Het vlakkere westen echter, met een gematigd landklimaat, leent zich hier bij uitstek wel voor. Met zijn warme zomers met koele nachten en wat belangrijk is voor de rijping van de druiven, een lange milde herfst zijn de omstandigheden hier haast ideaal.

De ligging van de Oostenrijkse wijnbouwgebieden kan als opmerkelijk worden beschouwd. Zij bevinden zich namelijk tussen de 47e en 48e breedtegraad, dit komt overeen met de ligging van het Bourgogne gebied in Frankrijk.

Kortom mijn tip; mocht u binnenkort overwegen een lekker flesje wijn aan te schaffen denk dan eens aan een Oostenrijkse, ze zijn het waard.