De Gehoornde Slijmvis.
De Gehoornde Slijmvis. Foto: Stefan Tijsen

TX3 vangt Gehoornde Slijmvis

Lichte verbazing aan boord van de TX3 Biem-Jan van de familie Van der Vis. Daar werd woensdag een bijzondere vis aan boord gehaald die niet bepaald bekend voorkwam.

Navraag bij Ecomare leerde dat de kotter een Gehoornde Slijmvis gevangen had. Een vis die vooral in het zuidelijk deel van de Noordzee leeft en ook langs de Oost-Atlantische Oceaan voorkomt, maar langs de Nederlandse kust vrij zeldzaam is. De vis werd volgens Stefan Tijsen van de TX3 gevangen op het Engelse deel van de Noordzee op zo'n zestig mijl ten westen van Den Helder.

Pierre Bonnet van Ecomare herkende de vis als een Gehoornde Slijmvis. De vis dankt volgens hem zijn naam aan een soort gewei op zijn kop dat onder water zichtbaar wordt. Boven water is daar niets meer van te zien. De vis is slijmerig en heeft geen schubben. Hij kan tot dertig centimeter groot worden.

De bemanning van de kotter heeft de Gehoornde Slijmvis bewaard, zodat die straks tijdens evenementen als het HavenVIStijn op vistafels aan belangstellenden kan worden getoond.

Afbeelding