Sterke dijk rond NIOZ aan zijden draadje

Wel of geen alternatieve dijkversterking die het NIOZ in de toekomst tegen de zee moet beschermen? Woensdag beraadslaagt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) of de zogeheten ''voorlandkeringvariant" er komt.

Vooralsnog ziet het er somber uit voor het NIOZ. Het college van hoofdingelanden adviseert het algemeen bestuur namelijk om niet akkoord te gaan met het alternatieve plan. De kosten zijn veel hoger geraamd dan het huidige plan, om de primaire (binnen- of inlaagdijk) te versterken. Maar dat biedt geen extra bescherming aan het NIOZ, dat buiten deze dijk ligt. Instituut Deltares berekende het risico op overstroming nu op eens in de 140 jaar. In 2040 (door verzwakking van de dijk) eens in de 100 jaar en in 2070 eens in de 55 jaar. Een onacceptabel risico voor het NIOZ, dat daardoor (op termijn) zou moeten verhuizen.

Gebouwen, infrastructuur, etc. vertegenwoordigen een waarde van €80 miljoen, dus dat zou een flinke kapitaalvernietiging zijn. Vertrek van het NIOZ zou ook grote gevolgen voor de werkgelegenheid op Texel hebben. Het NIOZ kreeg van het hoogheemraadschap de gelegenheid een alternatief plan te bedenken. Dit resulteerde in een plan waarbij versterking van de dijk rond de NIOZ-polder er voor moeten zorgen dat de overstromingskans afneemt tot de norm van eens in de 4000 jaar. Over de technische uitvoering hiervan waren HHNK en het NIOZ het eens, maar de financiering van het alternatief blijkt een struikelblok. HHNK raamt de meerkosten op minimaal €6,5 miljoen en legt de rekening daarvoor neer bij het NIOZ. Het instituut ging daarover in gesprek met de ministeries van Infrastructuur & Milieu en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Maar volgens het hoogheemraadschap heeft het instituut tot op heden geen dekking afgegeven voor dit bedrag. Het NIOZ wilde dit gisteren nog niet bevestigen. "Maar we hebben de hoop nog niet opgegeven", meldt woordvoerder Jan Boon.

Arie Lap, hoofdingeland en lid van het algemeen bestuur van HHNK, dat het laatste woord heeft: "In december stond het ook al op de agenda en dat gaf best discussie. Toen verbaasde me het dat er bij de behandeling geen enkele vertegenwoordiger van de gemeente was. Want dit is ook voor Texel van groot belang. Als de dijk wordt versterkt zoals het NIOZ dat wil, dan moet het instituut er ook garant voor staan dat ze op Texel blijven. Er is veel werkgelegenheid mee gemoeid." Het college reageert als volgt: "De gemeente heeft zich steeds hard gemaakt voor de alternatieve dijkversterking. Zo heeft het college veel tijd gestoken in overleg om alle betrokken instanties te overtuigen van het belang dat het NIOZ binnendijks komt. Het is nu woensdag aan HHNK of alle inzet voor de alternatieve dijkversterking van de NIOZ-haven positief uitpakt. De gemeente houdt goede hoop op een goede afloop."