Erik Mus:
Erik Mus: "Om schade aan landbouwgewassen te voorkomen ga ik vaak met mijn hond voor dag en dauw de polder in om de ganzen te bejagen."

"Ik vind Texel een trotse eenheid"

Wat is je favoriete plek op Texel?

Er zijn plaatsen waar ik erg graag en vaak kom. De meeste van die plaatsen bevinden zich toch wel in het noorden van het eiland waar ik woon met mijn vriendin, zoon en hond. Polder Eierland, het Krimbos, de duinen en het strand zijn favoriet.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik ben marinier en werk op de Mok als landingsvaartuigbestuurder en instructeur. Het is een afwisselde baan waarbij je de mooie en minder mooie delen van de wereld kunt zien.

Wat doe je naast je werk zoal?

In mijn vrije tijd ben ik het liefst buiten. Rondje wandelen, hardlopen of vissen zijn dingen die ik graag doe. Maar mijn grootste passie is jagen. De grote aantallen grauwe ganzen die zich permanent hebben gevestigd op het eiland zorgen bijna het gehele jaar voor schade aan de landbouwgewassen. Om verdere schade te voorkomen en om de populatie naar beneden te krijgen, ga ik heel vaak met mijn hond voor dag en dauw de polder in om de ganzen te bejagen. Dat levert ook nog eens het eerlijkste scharrelvlees op dat er te krijgen is. Alle ganzen die we geschoten hebben, maak ik zelf schoon en worden allemaal opgegeten. Thuis eten we vaak wild en ik lever soms wild aan een paar restaurants op Texel die er de lekkerste gerechten van maken.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Nee. Ik ben geboren en opgegroeid aan de overkant in Anna Paulowna. Toen ik voor mijn werk op de Mok geplaatst werd, ben ik op Texel komen wonen. Dat is nu zo'n 13 jaar geleden en heb er nog geen minuut spijt van gehad. Onze zoon Gijs is in Den Helder geboren, maar hij zal wel op het eiland opgroeien. Best bijzonder voor twee importouders.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De Texelaars vind ik over het algemeen eerlijk, recht door zee, vindingrijk en creatief. Ook al denk ik niet dat dat eerlijke en recht door zee typisch Texels is, maar voor een groot deel Noord-Hollands. Door veel andere Nederlanders wordt dit omschreven als lomp of stug. Ontwijkende antwoorden en om de hete brei heen draaien kom ik hier niet veel tegen, er wordt vaak gewoon gezegd waar het op staat. Ik hou daar van.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Duingebieden zijn het territorium van verwilderde katten

Zoals ik al zei ben ik vaak buiten en geniet ik van de mooie gebieden op het eiland. Afgelopen december, tijdens een jachtdag, kwamen er uit een stuk groenbemester 9 velduilen tevoorschijn. Elke winter zien we er wel een paar, maar 9 tegelijk had ik nog nooit gezien. Dat was voor mij het mooiste moment van die dag. Prachtig!


In welk café /restaurant kom je graag?

Er zijn op Texel veel restaurants waar je lekker kunt eten, maar meestal kom ik in strandpaviljoens om te lunchen na een tocht door de duinen en over het strand. Als ik 's avonds ergens wat ga eten, doe ik dat het liefst een beetje in de buurt. Bij De Rog, Topido en Paal 33 kun je lekker eten en ik kan het lopend af.

Wat moet er blijven zoals het is?

In de zomer is het bijna overal druk, voor Texelse begrippen dan. Dat moet ook! Want op die drukte draait het grootste gedeelte van het eiland. In de winter zijn er periodes dan is het rustig op het eiland en kan je uren rond lopen zonder dat je iemand tegenkomt. Daar hou ik van en dat hoeft van mij dus echt niet te veranderen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De bescherming van natuurgebieden. Op Texel broeden veel vogels op de grond in de gebieden van SBB en NM. Heel veel activiteiten mogen niet in of om die gebieden heen of zijn erg beperkt. Op deze manier zouden de vogels in alle rust hun jongen groot moeten kunnen brengen. Helaas is niets minder waar.

De duingebieden zijn het territorium van de verwilderde katten, ik schat dat er enkele honderden wonen en zichzelf voeden met van alles wat daar leeft, waaronder de bodembroedende vogels die wij hier zo graag zien. Zolang er zoveel verwilderde katten in de duingebieden rondlopen komen al die strenge regels op mij niet echt serieus over. Als je hond niet aangelijnd is maar wel netjes naast je loopt zou je een fikse boete kunnen krijgen, terwijl er 50 meter verderop een verwilderde kat aan de haal gaat met bergeendenpullen en daar wordt niets tegen gedaan. Dat klopt niet. Met 'dank' aan Marianne Thieme zijn de verwilderde katten beschermd in Noord-Holland en dus ook op Texel.

SBB wil graag van de katten af maar neemt nog geen effectieve maatregelen behalve de voorlichtingen in de kranten. Om maatregelen te kunnen nemen zijn er vrijstellingen van de provincie benodigd en die willen graag dat er eerst bewezen wordt dat er echt verwilderde katten zijn en dat ze daadwerkelijk schade aanrichten. Ik vind het belachelijk dat zoiets overduidelijks nog bewezen moet worden. Het is de hoogste tijd dat er echt iets gaat gebeuren!


Wat is er zonde aan Texel?

Er wordt op Texel best wel veel geluld over elkaar en daarbij wordt soms niet geschroomd halve waarheden en hele leugens te gebruiken om maar een verhaal te kunnen vertellen. Hoogstwaarschijnlijk is dit in alle kleinere gemeenschappen het geval, maar toch zonde!

Waarin onderscheid Texel zich van de overkant?

Ik vind Texel een trotse eenheid. Bijna iedereen voelt zich betrokken bij wat er gebeurt op het eiland en heeft daar een mening over. Ik ken veel mensen aan de overkant die ergens zijn gaan wonen, omdat dat dichter bij het werk is en het maakte ze niet uit waar dat is. Op Texel ken ik niemand die hier alleen voor zijn werk woont en verder niets op heeft met het eiland.

Wat doe je over 5 jaar op Texel?

Over 5 jaar doe ik dezelfde dingen die ik nu doe. Alleen hoop ik dan regelmatig vergezeld te zullen worden door mijn zoon, die zal dan 6 zijn. Ik ga natuurlijk mijn passie en interesses proberen over te brengen naar hem, zodat we samen mooie avonturen kunnen beleven.

Wie zou je graag in de volgende Eiland Van zien?

Mijn goede vriend Koen van der Meer. Hij is een geboren en getogen Texelaar die op veel plaatsen op het eiland heeft gewoond. In mijn eerste jaren op Texel heb ik veel geleerd van Koen over de jacht en de natuur op het eiland.