"Denk na over groei van banen

en ontgroening van het eiland"

Texel moet nadenken over de vraag hoe om te gaan met een groei van de arbeidsmarkt in relatie met de ontgroening van de bevolking op het eiland.

Dat advies geeft directievoorzitter Harry Nieuwenhuizen van Rabobank Kop van Noord-Holland. De bank verwacht dit jaar een groei van de werkgelegenheid van 0,9 procent in de Noordkop en een economische groei van 1,4 procent. "Texelaars worden intussen ouder en veel jongeren die van het eiland vertrekken, komen vaak niet meer terug." Huisvesting is een onderdeel van de vraag. "Het is wel zo goed als er meer jonge mensen op het eiland kunnen wonen."

Volgens Nieuwenhuizen liggen er in de regio volop kansen om goed om te gaan met een toenemende vraag naar arbeidskrachten, maar zal daarvoor op regionaal niveau nagedacht moeten worden. "Niet lokaal, maar regionaal. Naar mijn mening moeten we de Noordkop meer als één regio gaan zien die zich ook als zodanig manifesteert. "Er liggen mogelijkheden voor overheden om ondernemers te steunen en voor ondernemers liggen er mogelijkheden om regionaal samen te werken."

De bank hoopt dat er binnen dat kader komend jaar ook veel aandacht zal zijn voor innovatie in de Kop van Noord-Holland. Volgens Nieuwenhuizen gebeurt er al veel op dat gebied. "Maar innovatie zal zich als een olievlek moeten verspreiden om ook in de toekomst de economie in de Noordkop een boost te geven." De bank heeft daarvoor zelf een fonds om innovatie te ondersteunen en er worden bijeenkomsten belegd voor ondernemers die willen innoveren, zodat ze met elkaar in contact kunnen komen.